Duszony kurczak w sosie można nazwać kulinarnym klasykiem. Wystarczy kilka trików, by z prostej potrawy uzyskać szlachetny, uroczysty obiad. Właśnie tak powstaje kremowy kurczak z karmelizowaną cebulką. Aby nadać daniu świątecznego charakteru, dodaj do pieczarek kilka leśnych grzybów.
Kremowy kurczak z karmelizowaną cebulką
Składniki
- 3 ćwiartki z kurczaka (lub 6 udek)
- 200-250 g pieczarek (mogą być drobne)
- ok 100-150 g perłowych cebulek (ewentualnie 1 zwykła, biała cebula)
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml białego wina
- ok 750 ml bulionu (może być z kostki) lub wody
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i czarny pieprz do smaku
Składniki
- 3 ćwiartki z kurczaka (lub 6 udek)
- 200-250 g pieczarek (mogą być drobne)
- ok 100-150 g perłowych cebulek (ewentualnie 1 zwykła, biała cebula)
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml białego wina
- ok 750 ml bulionu (może być z kostki) lub wody
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i czarny pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Mięso z kurczaka umyj, podziel ćwiartki na pałki i udka, oprósz solą i pieprzem, a następnie odstaw. Umyj pieczarki, odetnij zabrudzone korzonki. Większe pieczarki pokrój na połówki lub ćwiartki, a malutkie pozostaw w całości.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej masło i obsmaż kurczaka z obydwu stron, następnie odłóż na talerz. Następnie wrzuć na tłuszcz cebulkę, lekko podsmaż, po czym dorzuć pieczarki, delikatnie posól i smaż do zeszklenia. Dodaj mąkę, energicznie wymieszaj, aby nie było grudek i zrumień. Na patelnię wlej wino, zagotuj, aby alkohol odparował. Po tym czasie wlej bulion i ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem.
Włóż kurczaka do sosu, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu około 30 minut. Umieść w miseczce śmietanę, a pod koniec gotowania wlej do niej chochelkę gorącej sosu, zahartuj i przelej na patelnię. Dokładnie wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki. Kurczaka podawaj z ziemniaczanym puree lub gotowanym ryżem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 146
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 146



Składniki
- 3 ćwiartki z kurczaka (lub 6 udek)
- 200-250 g pieczarek (mogą być drobne)
- ok 100-150 g perłowych cebulek (ewentualnie 1 zwykła, biała cebula)
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml białego wina
- ok 750 ml bulionu (może być z kostki) lub wody
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i czarny pieprz do smaku
Mięso z kurczaka umyj, podziel ćwiartki na pałki i udka, oprósz solą i pieprzem, a następnie odstaw. Umyj pieczarki, odetnij zabrudzone korzonki. Większe pieczarki pokrój na połówki lub ćwiartki, a malutkie pozostaw w całości.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej masło i obsmaż kurczaka z obydwu stron, następnie odłóż na talerz. Następnie wrzuć na tłuszcz cebulkę, lekko podsmaż, po czym dorzuć pieczarki, delikatnie posól i smaż do zeszklenia. Dodaj mąkę, energicznie wymieszaj, aby nie było grudek i zrumień. Na patelnię wlej wino, zagotuj, aby alkohol odparował. Po tym czasie wlej bulion i ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem.
Włóż kurczaka do sosu, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu około 30 minut. Umieść w miseczce śmietanę, a pod koniec gotowania wlej do niej chochelkę gorącej sosu, zahartuj i przelej na patelnię. Dokładnie wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki. Kurczaka podawaj z ziemniaczanym puree lub gotowanym ryżem.
Pyszotka:)
Apetyczne, smakowite danie.;)