Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszony kurczak w sosie można nazwać kulinarnym klasykiem. Wystarczy kilka trików, by z prostej potrawy uzyskać szlachetny, uroczysty obiad. Właśnie tak powstaje kremowy kurczak z karmelizowaną cebulką. Aby nadać daniu świątecznego charakteru, dodaj do pieczarek kilka leśnych grzybów.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, podziel ćwiartki na pałki i udka, oprósz solą i pieprzem, a następnie odstaw. Umyj pieczarki, odetnij zabrudzone korzonki. Większe pieczarki pokrój na połówki lub ćwiartki, a malutkie pozostaw w całości.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej masło i obsmaż kurczaka z obydwu stron, następnie odłóż na talerz. Następnie wrzuć na tłuszcz cebulkę, lekko podsmaż, po czym dorzuć pieczarki, delikatnie posól i smaż do zeszklenia. Dodaj mąkę, energicznie wymieszaj, aby nie było grudek i zrumień. Na patelnię wlej wino, zagotuj, aby alkohol odparował. Po tym czasie wlej bulion i ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem.
Włóż kurczaka do sosu, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu około 30 minut. Umieść w miseczce śmietanę, a pod koniec gotowania wlej do niej chochelkę gorącej sosu, zahartuj i przelej na patelnię. Dokładnie wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki. Kurczaka podawaj z ziemniaczanym puree lub gotowanym ryżem.