Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszony kurczak w sosie można nazwać kulinarnym klasykiem. Wystarczy kilka trików, by z prostej potrawy uzyskać szlachetny, uroczysty obiad. Właśnie tak powstaje kremowy kurczak z karmelizowaną cebulką. Aby nadać daniu świątecznego charakteru, dodaj do pieczarek kilka leśnych grzybów.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1380
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1380
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, podziel ćwiartki na pałki i udka, oprósz solą i pieprzem, a następnie odstaw. Umyj pieczarki, odetnij zabrudzone korzonki. Większe pieczarki pokrój na połówki lub ćwiartki, a malutkie pozostaw w całości.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej masło i obsmaż kurczaka z obydwu stron, następnie odłóż na talerz. Następnie wrzuć na tłuszcz cebulkę, lekko podsmaż, po czym dorzuć pieczarki, delikatnie posól i smaż do zeszklenia. Dodaj mąkę, energicznie wymieszaj, aby nie było grudek i zrumień. Na patelnię wlej wino, zagotuj, aby alkohol odparował. Po tym czasie wlej bulion i ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem.
Włóż kurczaka do sosu, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu około 30 minut. Umieść w miseczce śmietanę, a pod koniec gotowania wlej do niej chochelkę gorącej sosu, zahartuj i przelej na patelnię. Dokładnie wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki. Kurczaka podawaj z ziemniaczanym puree lub gotowanym ryżem.