Kremowy toskański kurczak z makaronem
Przepis dnia: 29-07-2016

Pokochacie to danie! Wygląda i smakuje jak restauracyjne! Jest proste, a przygotowanie go zajmie Wam 30 minut!
Kremowy toskański kurczak z makaronem
Składniki
- 500-600g piersi z kurczaka
- 250-300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 1 lyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 100-120 g posiekanego świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 400g makaronu (najlepiej tagiatelle)
Składniki
- 500-600g piersi z kurczaka
- 250-300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 1 lyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 100-120 g posiekanego świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 400g makaronu (najlepiej tagiatelle)

Etapy przygotowania
Kurczaka dzielimy na mniejsze części. Smażymy na oliwie z oliwek, zarumieniając z obu stron. Odkładamy na talerz. Wodę na makaron zagotowujemy dodajemy sól oraz łyżkę oliwy z oliwek. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowanu.
Na tą samą patelnię wlewamy kremówkę, bulion oraz wsypujemy czosnek, przyprawy i ser. Mieszamy do czasu aż ser się rozpuści a sos zacznie się gotować i gęstnieć. Następnie wsypujemy szpinak i pomidory. Przykrywamy pokrywką na ok. 3 minuty - aż zmieknie szpinak.

Zdejmujemy pokrywkę - dodajemy podsmażonego kurczaka i trzymamy na ogniu do czasu aż kurczak się zagrzeje.

Makaron wykładamy na talerz, układamy na nim kurczaka i polewamy aromatycznym sosem ;)

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (7)



Składniki
- 500-600g piersi z kurczaka
- 250-300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 1 lyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 100-120 g posiekanego świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 400g makaronu (najlepiej tagiatelle)
Kurczaka dzielimy na mniejsze części. Smażymy na oliwie z oliwek, zarumieniając z obu stron. Odkładamy na talerz. Wodę na makaron zagotowujemy dodajemy sól oraz łyżkę oliwy z oliwek. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowanu.
Na tą samą patelnię wlewamy kremówkę, bulion oraz wsypujemy czosnek, przyprawy i ser. Mieszamy do czasu aż ser się rozpuści a sos zacznie się gotować i gęstnieć. Następnie wsypujemy szpinak i pomidory. Przykrywamy pokrywką na ok. 3 minuty - aż zmieknie szpinak.
Zdejmujemy pokrywkę - dodajemy podsmażonego kurczaka i trzymamy na ogniu do czasu aż kurczak się zagrzeje.
Makaron wykładamy na talerz, układamy na nim kurczaka i polewamy aromatycznym sosem ;)
Uwielbiam grzybki :)Jak zjesz wszystkie to co będzie z nami? :) Chcesz nas zostawić o głodzie? :)
Wtedy rozpływają się w ustach...pychota :)
Hej, jak to WSZYSTKIE ( !? ) Są tu inni wielbiciele tej genialnej potrawy! ;)
widzę, że mnóstwo tutaj entuzjastów takich kotletów, więc ja do nich dołączam :-) zjadłabym wszystkie bez względu na ilośc :-) UWIELBIAM :-)
Zgadzam się z Tobą - ile by ich nie było, zjem wszystkie :)