Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki czosnkowe na winie

Krewetki  czosnkowe na winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 230

Proste, tanie, szybki, eleganckie. Idealna potrawa dla początkujacych kucharzy do przygotowania na romantyczną kolację.

Składniki

  • Krewetki - 500 g
  • Czosnek -2 ząbki
  • Limonka - 1 szt
  • Natka pietruszki - pół pęczka
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Wino białe wytrawne - 1/2 szklanki
  • Pieprz biały - szczypta do smaku
  • Bagietka - 1 szt.
  • Sól - zero
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Produkty wydałem na kuchnię. Krewetki obrałem z pancerzyków, główek, resztek wnętrzności, pozostawiając ogonki. Opłukałem i wysuszyłem ręcznikiem papierowym.Posłużyłem się krewetkami świeżymi z Ekwadoru. Równie dobrze mogą byc czerwone, już gotowane. Co do rozmiaru: im większe tym lepiej. Wycisnąłem sok z limonki.

  2. Posiekałem czosnek w miarę drobno (bez rozgniatania), wymieszałem z krewetkami, dolałem oliwy, soku z limonki i pieprzu. Całość wymieszałem i odstawiłem na jakiś czas do lodówki.

  3. Na patelni rozpuściłem masło klarowane. Ostrożie tak aby nie przekroczyło temperatury dymienia.

  4. Ogień dałem "na maksa" i wrzuciłem zamarynowane krewetki. Mieszając aż do momentu, kiedy wszystkie będą czerwone.

  5. Dodałem wino i włożyłem natkę pietruszki. Ogień zmnieszyłem radykalnie i przykryłem na 1-2 minuty. Następnie zdjąłem przykrywkę i dusiłem na wolnym ogniu przez jakiś czas. Ten "jakiś czas" oznacza tak długo aż krewetki będą dostatecznie podduszone, miękkie a nie gumowate lub twarde. Co grozi im jeśli będą za długo. Trzeba wyczuć. No i próbować w trakcie przygotowania.

  6. Potrawę podałem na stół w naczyniu z podrzewaczem. Krewetki je się rękami, więc dobrze jest pomyśleć o przygotowaniu serwetek oraz pojemnika na ogonki. Pozostały sos jest wyśmienity i można go wyjeść poprzez zamaczanie pieczywa. Rekomendacja winna: to samo wino, ktore poslużyło do przyrządzenia potrawy tj. białe wytrawne. W tym przypadku Weisser Burgunder 2017 z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Burgenland, Austria. Idealnie pasuje też młode portugalskie Vinho Verde. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń