Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, tanie, szybki, eleganckie. Idealna potrawa dla początkujacych kucharzy do przygotowania na romantyczną kolację.
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 428
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 102
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 428
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 102
Składniki
Produkty wydałem na kuchnię. Krewetki obrałem z pancerzyków, główek, resztek wnętrzności, pozostawiając ogonki. Opłukałem i wysuszyłem ręcznikiem papierowym.Posłużyłem się krewetkami świeżymi z Ekwadoru. Równie dobrze mogą byc czerwone, już gotowane. Co do rozmiaru: im większe tym lepiej. Wycisnąłem sok z limonki.
Posiekałem czosnek w miarę drobno (bez rozgniatania), wymieszałem z krewetkami, dolałem oliwy, soku z limonki i pieprzu. Całość wymieszałem i odstawiłem na jakiś czas do lodówki.
Na patelni rozpuściłem masło klarowane. Ostrożie tak aby nie przekroczyło temperatury dymienia.
Ogień dałem "na maksa" i wrzuciłem zamarynowane krewetki. Mieszając aż do momentu, kiedy wszystkie będą czerwone.
Dodałem wino i włożyłem natkę pietruszki. Ogień zmnieszyłem radykalnie i przykryłem na 1-2 minuty. Następnie zdjąłem przykrywkę i dusiłem na wolnym ogniu przez jakiś czas. Ten "jakiś czas" oznacza tak długo aż krewetki będą dostatecznie podduszone, miękkie a nie gumowate lub twarde. Co grozi im jeśli będą za długo. Trzeba wyczuć. No i próbować w trakcie przygotowania.
Potrawę podałem na stół w naczyniu z podrzewaczem. Krewetki je się rękami, więc dobrze jest pomyśleć o przygotowaniu serwetek oraz pojemnika na ogonki. Pozostały sos jest wyśmienity i można go wyjeść poprzez zamaczanie pieczywa. Rekomendacja winna: to samo wino, ktore poslużyło do przyrządzenia potrawy tj. białe wytrawne. W tym przypadku Weisser Burgunder 2017 z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Burgenland, Austria. Idealnie pasuje też młode portugalskie Vinho Verde. Smacznego!