Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, tanie, szybki, eleganckie. Idealna potrawa dla początkujacych kucharzy do przygotowania na romantyczną kolację.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 53
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 155
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 53
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 155
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
Produkty wydałem na kuchnię. Krewetki obrałem z pancerzyków, główek, resztek wnętrzności, pozostawiając ogonki. Opłukałem i wysuszyłem ręcznikiem papierowym.Posłużyłem się krewetkami świeżymi z Ekwadoru. Równie dobrze mogą byc czerwone, już gotowane. Co do rozmiaru: im większe tym lepiej. Wycisnąłem sok z limonki.
Posiekałem czosnek w miarę drobno (bez rozgniatania), wymieszałem z krewetkami, dolałem oliwy, soku z limonki i pieprzu. Całość wymieszałem i odstawiłem na jakiś czas do lodówki.
Na patelni rozpuściłem masło klarowane. Ostrożie tak aby nie przekroczyło temperatury dymienia.
Ogień dałem "na maksa" i wrzuciłem zamarynowane krewetki. Mieszając aż do momentu, kiedy wszystkie będą czerwone.
Dodałem wino i włożyłem natkę pietruszki. Ogień zmnieszyłem radykalnie i przykryłem na 1-2 minuty. Następnie zdjąłem przykrywkę i dusiłem na wolnym ogniu przez jakiś czas. Ten "jakiś czas" oznacza tak długo aż krewetki będą dostatecznie podduszone, miękkie a nie gumowate lub twarde. Co grozi im jeśli będą za długo. Trzeba wyczuć. No i próbować w trakcie przygotowania.
Potrawę podałem na stół w naczyniu z podrzewaczem. Krewetki je się rękami, więc dobrze jest pomyśleć o przygotowaniu serwetek oraz pojemnika na ogonki. Pozostały sos jest wyśmienity i można go wyjeść poprzez zamaczanie pieczywa. Rekomendacja winna: to samo wino, ktore poslużyło do przyrządzenia potrawy tj. białe wytrawne. W tym przypadku Weisser Burgunder 2017 z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Burgenland, Austria. Idealnie pasuje też młode portugalskie Vinho Verde. Smacznego!