Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkąd pierwszy raz zrobiłam ten indyjski sos, powtarzam go od czasu do czasu, bo jest niesamowicie smaczny. Nie jestem zwolenniczką curry, ale ten przepis podbił moje podniebienie. Mam nadzieję, że podbije i wasze podniebienia! Uwaga jednak: jest bardzo ostry i jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do ostrych przypraw, radzę zredukować ich ilość o połowę w stosunku do ilości podanej przeze mnie. Sos ten można podawać z ryżem, makaronem, warzywami, ziemniakami, do czegokolwiek.
Patelnia, nóż, deska do krojenia, praska do czosnku, tarka do warzyw
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 38
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 97
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2818
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4180
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 38
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 97
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2818
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4180
Składniki
Na patelni smażymy krewetki albo świeże albo mrożone tylko do zmiany koloru na różowy (2 minuty). Jeśli przesmazymy, będą twarde i niesmaczne. Muszą być soczyste.
Przyprawiamy krewetki solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem startym na drobnej tarce, jogurtem oraz chili w proszku.
Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy laskę cynamonu, papryczki chili wydrążone z pestek i drobno pokrojone, kardamon i smażymy przez 2 minuty.
Dodajemy pomidory pokrojone w kawałki i smażymy przez 10 minut. Można dodać 50 ml wody i dalej smażyć aż pomidory zaczną się rozgotowywać.
Można dodać następną porcję wody(50 ml). Wyłowić kardamon, cynamon, dodać połowę śmietany.
Przełożyć sos do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
Przełożyć z powrotem na patelnię i doprowadzić do wrzenia
Dodajemy zmielone lub stłuczone orzechy nerkowca i mieszamy
Dodajemy resztę śmietany
Dodajemy krewetki w marynacie jogurtowej I doprowadzamy do wrzenia. Ja użyłam tylko 275 g krewetek , aby użyć sos następnego dnia. Jeśli użyjemy 500 g krewetek, wystarczy nam na 2-3 porcje, jeśli mniej, pozostały sos można użyć do innej potrawy. Podajemy z ryżem lub makaronem, ziemniakami, według własnego uznania. Zachęcam do eksperymentowania. Ja dodałam pomidora jako dodatek, który doskonale łagodzi ostrość potrawy. Odważyłam się tym razem na dosyć ostrą wersję sosu. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.