Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny przepis na kolację lub obiad przy zastosowaniu odpowiednich dodatków i właśnie jak tak to zrobiłem. Frytkownica beztłuszczowa bo tak inaczej nazywa się to urządzenie, to doskonały sposób na przygotowanie krewetek. Dzięki obiegowi gorącego powietrza, krewetki są zrumienione, a w środku pozostają miękkie i soczyste.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 151
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 18
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17350
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 151
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 18
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17350
Składniki
Krewetki umyj i osusz ręcznikiem papierowym, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę posiekaj drobno.
W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodaj krewetki do marynaty i dokładnie wymieszaj, tak by każda była dobrze obtoczona. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny
Następnie ułóż krewetki w koszyku z air fryera – najlepiej w jednej warstwie, nie nachodzące na siebie. Pozostałą paprykę z zalewy połóż na krewetkach. Włóż do urządzenia i piecz przez 10-14 minut w temperaturze 180°C – krewetki powinny być lekko różowe i jędrne.
W międzyczasie możesz przygotować sos 1000 wysp łącząc trochę majonezu, kechupu oraz soku z cytryny i cukru.
Po upieczeniu wyjmij na talerz i podawaj od razu, gorące, ja dodałem jeszcze sos oraz ugotowany wcześniej ryż np. Basmati. Smacznego