Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokieciki z mięskiem i kapustą kiszoną

Krokieciki z mięskiem i kapustą kiszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 963

Dodano:

Odsłon: 3761

Domowe krokieciki z miodową nutą w farszu:)

Składniki

  • Farsz
  • Naleśniki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krokieciki z mięskiem i kapustą kiszoną

Przygotowanie

  1. Naleśniki; <1 porcja około 16 sztuk, ja robiłam z 2 porcji>
    2szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    2 pełne szklanki mleka
    1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    1/3 szklanki oleju
    Odrobina : soli , pieprzu, majeranku, oregano, ostrej papryki oraz czosnku granulowanego
    Jajka ubijamy mikserem następnie dodajemy mleko, olej, wodę na końcu przesianą mąkę z przyprawami ja zawsze dodaję płaska łyżeczkę proszku do pieczenia i ociupinkę suchych drożdży. Jeśli ciasto jest gęste dodaje wodę i mleko. Nie może być gęste ani rzadkie. Smażę na suchej patelni. Jeśli będą się kleić do patelni należy dodać do ciasta więcej oleju.

  2. Farsz;
    Różne mięsa z rosołu; pręga i łata wołowa, porcja rosołowa, żołądki indycze oraz mięso z kości wędzonej.
    4 mniejsze cebule
    1,5 kg kapusty kiszonej
    Łyżka miodu
    Kilka marchewek z rosołu
    Około 2 szklanki bulionu <jeśli mięso jest suche>
    Pałka czosnku
    Przyprawy; wegeta, pieprz, majeranek, oregano mielony kmin rzymski, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście laurowe, granulowany czosnek, łyżeczka cynamonu, ostra papryka. <ilość według uznania>

    Kapustę wcześniej zaparzyć z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzić i posiekać.
    Mięso, marchewki i czosnek przepuścić przez maszynkę. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju z łyżką miodu, następnie podlać troszkę bulionu około pół szklanki by się nie spaliła. Do mięsa dodać kapustę, cebule oraz przyprawy <dodatkowo do mięsa dodaje tłuczone ziele angielskie>. Wszystko dokładnie wymieszać.

  3. Dodatkowo;
    Jajka
    5-6 łyżek mleka
    szczypta soli
    Bułka tarta
    Olej do smażenia

  4. Wykonanie;
    Na gotowe naleśniki nakładamy sporą ilość farszu, formujemy go by lepiej się zwijało.
    Zawinięte naleśniki moczymy w rozmąconym jaku z solą i mlekiem a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączamy na papierowym ręczniku. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń