Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe krokieciki z miodową nutą w farszu:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8061
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1162
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9834
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4527
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 534
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8061
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1162
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9834
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4527
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 534
Składniki
Naleśniki; <1 porcja około 16 sztuk, ja robiłam z 2 porcji> 2szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 pełne szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1/3 szklanki oleju Odrobina : soli , pieprzu, majeranku, oregano, ostrej papryki oraz czosnku granulowanego Jajka ubijamy mikserem następnie dodajemy mleko, olej, wodę na końcu przesianą mąkę z przyprawami ja zawsze dodaję płaska łyżeczkę proszku do pieczenia i ociupinkę suchych drożdży. Jeśli ciasto jest gęste dodaje wodę i mleko. Nie może być gęste ani rzadkie. Smażę na suchej patelni. Jeśli będą się kleić do patelni należy dodać do ciasta więcej oleju.
Farsz; Różne mięsa z rosołu; pręga i łata wołowa, porcja rosołowa, żołądki indycze oraz mięso z kości wędzonej. 4 mniejsze cebule 1,5 kg kapusty kiszonej Łyżka miodu Kilka marchewek z rosołu Około 2 szklanki bulionu <jeśli mięso jest suche> Pałka czosnku Przyprawy; wegeta, pieprz, majeranek, oregano mielony kmin rzymski, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście laurowe, granulowany czosnek, łyżeczka cynamonu, ostra papryka. <ilość według uznania> Kapustę wcześniej zaparzyć z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzić i posiekać. Mięso, marchewki i czosnek przepuścić przez maszynkę. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju z łyżką miodu, następnie podlać troszkę bulionu około pół szklanki by się nie spaliła. Do mięsa dodać kapustę, cebule oraz przyprawy <dodatkowo do mięsa dodaje tłuczone ziele angielskie>. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dodatkowo; Jajka 5-6 łyżek mleka szczypta soli Bułka tarta Olej do smażenia
Wykonanie; Na gotowe naleśniki nakładamy sporą ilość farszu, formujemy go by lepiej się zwijało. Zawinięte naleśniki moczymy w rozmąconym jaku z solą i mlekiem a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączamy na papierowym ręczniku. Gotowe.