Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety Kurpiowskie to wyjątkowy przysmak, który przenosi nas wprost do serca tradycyjnej kuchni regionu Kurpiowszczyzny. Jest to danie inspirowane dawną, wiejską kuchnią, w której podstawą były proste, sycące produkty: kasza, grzyby i cebula. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub przekąska na ciepło.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5047
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5047
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Składniki
Zrób najpierw farsz. Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, na sypko. Odstaw do wystudzenia.
Grzyby oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż chwilę aż uwolni aromat. Dorzuć pokrojone grzyby i smaż do całkowitego odparowania wody.
Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Zrób teraz naleśniki. W misce wymieszaj mleko, jajka, mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj aż powstanie gładkie, lejące ciasto bez grudek. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odkładaj je na talerz.
Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu. Ściśle zroluj. Każdy krokiet delikatnie dociśnij, aby się nie rozwinął. Panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w bułce tartej.
Krokiety krupiowskie smaż na małej ilości oleju z obu stron. Powinny zrobić się złote.