Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szkoda, że krokiety na kolację nie pojawiają się zbyt często w tej porze dnia. Są nie tylko pyszne, ale i sycące.
patelnia, miska, deska do krojenia, mikser
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Grzyby suszone namaczaj w wodzie przez ok. 12 godzin przed przygotowaniem krokietów.
Przygotuj naleśniki. W misce umieść wodę i mleko. Wbij jajka i rozbełtaj wszystko na jednolitą masę.
Dodaj mąkę, cukier i sól. Dobrze wymieszaj, by w cieście nie było grudek.
Dodaj wodę gazowaną, a następnie olej. Wymieszaj i sprawdź konsystencję ciasta. Jeśli jest za gęste, dodawaj po odrobinie wody gazowanej.
Miskę z ciastem naleśnikowym odstaw na 30 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki, przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj na talerz.
Przygotuj farsz. W garnku wymieszaj kapustę kiszoną ze świeżą. Dodaj wszystkie przyprawy oraz tartą marchewkę. Wymieszaj. Przykryj naczynie pokrywką i zostaw je na średnim ogniu.
Na patelni podsmaż drobno posiekane: czosnek, cebulę i grzyby. Powinno zająć to ok. 5 minut. Następnie przełóż je do garnka z kapustą i wymieszaj. Kontynuuj gotowanie całego farszu przez kolejne 15 minut, do miękkości. Lekko przestudź.
Złóż krokiety. Na każdy naleśnik nakładaj po 2-3 łyżki farszu odsączonego z nadmiaru wody z gotowania. Równomiernie go rozsmaruj.
Złóż do siebie dwa przeciwległe boki naleśniki na szerokość mniej więcej dłoni. Zwijaj powstały prostokąt w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Posmaruj krokiety mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie panieruj je w bułce tartej. Smaż je na oleju na złoty kolor z obu stron.
Krokiety na kolację możesz podawać na ciepło lub na zimno, samodzielnie lub z dodatkiem barszczu.