Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Wigilijna zupa grzybowa
  • Zupy
  • Przepis na

Wigilijna zupa grzybowa

14.07.2025 Odsłon: 53533
5.0 (69 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

W wielu domach nie ma mowy o świętach Bożego Narodzenia bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku wigilijnej zupy grzybowej. Potrafi szybko wprowadzić w świąteczny nastrój. Poza tym jej przygotowywanie jest od razu wyczuwalne przez innych domowników. Unosi się wspaniały zapach leśnych grzybów, co dodatkowo podkreśla ten wyjątkowy czas. 

Przepis na zupę grzybową wigilijną 

Aby zrobić dobrą, aromatyczną i intensywną w smaku zupę grzybową wigilijną, trzeba podzielić pracę na kilka etapów. Ważne jest, aby namoczyć grzyby, najlepiej dzień wcześniej albo przez kilka godzin w dniu gotowania. Po namoczeniu możesz zostawić je w całości albo pokroić drobniej. Wszystko zależy od tego, jakie są preferencje twoje i bliskich. 

Drugim etapem jest zrobienie aromatycznego wywaru z dużą ilością warzyw korzennych, czyli marchewkami, pietruszkami, selerem, cebulą i porem. Do zupy trzeba też podsmażyć grzyby z cebulką, najlepiej na maśle, które doda charakterystycznego smaku. Posól je w trakcie, aby wydobyć słodycz cebuli. Całość musi się połączyć w garnku i gotować na małym ogniu.  

W zależności od preferencji wigilijna zupa grzybowa może być subtelnie zabielona lub bardziej klarowna. Zdecyduj o tym na sam koniec. Możesz dodać do przepisu na zupę grzybową śmietankę kremówkę, aby uzyskać bardziej słodką wersję albo tradycyjną śmietanę kwaśną 18%.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Duży garnek, garnek na makaron, patelnia, deska, nóż do krojenia, miseczka

Etapy przygotowania

Jak zrobić aromatyczny wywar do zupy grzybowej wigilijnej? 

Sekret naprawdę pysznej zupy grzybowej tkwi w esencjonalnym bulionie, który stanowi jej smakowitą bazę. Jego podstawą jest włoszczyzna: marchewka, pietruszka (korzeń i trochę natki), seler oraz kawałek pora. Dodaj do tego ziele angielskie i liście laurowe. Nie trzeba wrzucać cebuli, bo usmażysz ją osobno z grzybami. Tak przygotowany wywar powinien gotować się na małym ogniu około 30-35 minut aż warzywa zmiękną. Możesz przykryć garnek, aby wszystkie aromaty zostały w środku. Nie przyspieszaj tego procesu, bo dobrze zrobiony bulion będzie miał wpływ na smak zupy grzybowej na Wigilię. Nie dopuszczaj też do intensywnego wrzenia. Wywar możesz też przygotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas. Podczas robienia zupy grzybowej wigilijnej, wystarczy go podgrzać.  

Pamiętaj też, aby nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby. To prawdziwy skarb, jeśli chodzi o aromaty i intensywność. Warto przelać ją przez drobne sitko albo gazę, aby pozbyć się ewentualnego piasku i pozostałości. Wlej wodę do garnka tuż po dodaniu podsmażonych grzybów i cebuli.  

Jakie grzyby wybrać do wigilijnej zupy grzybowej? 

Do zupy wigilijnej grzybowej możesz wybrać borowiki, które są najbardziej szlachetnymi odmianami. Mają wyjątkowo głęboki i lekko orzechowy smak. Doskonale przenika do wywaru i nadaje mu wyrafinowanego charakteru. Popularne są też podgrzybki, choć mają ciemniejszy kolor, w smaku są nawet lekko słodkie. Po ugotowaniu i dodaniu wszystkich pozostałych składników są przyjemnie aksamitne. Możesz też sięgnąć po gotowe mieszanki suszonych grzybów leśnych, które często zawierają oprócz borowików i podgrzybków także maślaki czy koźlarze. Dzięki temu smak zupy będzie bardziej złożony. 

Jak długo gotować wigilijną zupę grzybową? 

Nasz przepis na zupę grzybową wigilijną składa się z kilku etapów. Sam wywar powinien się gotować około 35 minut. Następnie po dodaniu usmażonej cebulki i grzybów, wody z moczenia, masła, soli, pieprzu, majeranku, lubczyku i czosnku, trzeba liczyć kolejne 35 minut gotowania na małym ogniu. Jeśli będziesz zabielać wigilijną zupę grzybową, to po jej zahartowaniu i wlaniu do garnka, pozostaw jeszcze na 20 minut na małym ogniu. To też dobry czas, aby ewentualnie dodać przyprawy.  

Z czym podawać zupę grzybową wigilijną? 

W przepisie na zupę grzybową wigilijną masz pełną dowolność w kwestii dodatków. Możesz wybrać makaron, np. nitki, wstążki, kokardki, świderki, kolanka czy łazanki. W niektórych domach podaje się uszka, które apetycznie się prezentują na talerzu. Dobrym pomysłem jest również podanie zupy wigilijnej grzybowej z ziemniakami. Możesz ugotować je wcześniej i wrzucić w kostkach albo rozgnieść na purée.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 71827

do 60 min 60 min
74
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29275

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 521

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15541

do 60 min 60 min
30
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Desery Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1841

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3381

do 60 min 60 min
29
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik Michałek

Ciasta Sernik Michałek

Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...

  • Boże Narodzenie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 71827

do 60 min 60 min
74
Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29275

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 521

do 15 min 15 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15541

do 60 min 60 min
30
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Desery Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1841

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3381

do 60 min 60 min
29
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Wigilijna zupa grzybowa
Autor:
smaker
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

Wigilijna zupa grzybowa:
  • 50 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki lub inne),
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 90-100 g marchewki,
  • 80 g korzenia pietruszki,
  • 100 g małego selera,
  • 80 g cebuli,
  • 100 g pora,
  • ząbek czosnku,
  • 30 g masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść lubczyku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 30 ml śmietanki kremówki lub jeśli wolisz bardziej kwaśną wersję śmietany 18%,
  • 2 liście laurowe,
  • 15 g mąki (opcjonalnie),
  • 100 g makaronu (łazanki, muszelki lub wstążki),
  • natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
1

Suszone grzyby namocz w 500 ml zimnej wody. Najlepiej grzyby namaczać dzień wcześniej. Grzyby powinny w tym czasie zmięknąć.

2

Do garnka wlej 1,5 litra bulionu, dodaj posiekaną w drobną kostkę lub paski marchewkę oraz pietruszkę, cały por, seler podzielony na dwie części. Dorzuć również przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut.

3

W międzyczasie, gdy zupa się gotuje, przygotuj grzyby z cebulką. W tym celu na patelnię z masłem przerzuć pokrojoną w kostkę z cebulką oraz dodaj odsączone z płynu grzyby (najlepiej przelej płyn z grzybów do szklanki, ale nie wylewaj). Według preferencji grzyby mogą być całe, jeśli wypadają mniejsze lub posiekane na drobniej. Tak przygotowane grzyby z cebulką dodaj do garnka z wywarem warzywnym. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem oraz sypanym lubczykiem. Na koniec dodaj obrany ząbek czosnku. Dodaj również łyżkę masła dla smaku. Dolej również wodę z moczonych grzybów. Po około 35 minutach wyjmij z zupy por i seler, pietruszka i marchewka niech zostaną. W miseczce zahartuj śmietanę z łyżką mąki oraz zupą i zabiel zupę (opcjonalnie). Gotuj kolejne 20 minut. Sprawdź również, czy zupa jest odpowiednio doprawiona, w razie czego dodaj przyprawy. Zupa w tym czasie się gotuje, przygotuj makaron. Makaron do zupy najlepiej dodać tuż przed podaniem.

4

Ugotuj makaron w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu, a następnie przełóż do miski. Jeśli chcesz połączyć składniki, na 5 minut przed końcem gotowania dodaj makaron. Jeśli serwujesz go osobno, dopilnuj, aby nie był zimny. Na koniec zupę grzybową możesz udekorować natką pietruszki.

5

Gorącą zupę podawaj z makaronem, udekorowaną natką pietruszki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki