Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wielu domach nie ma mowy o świętach Bożego Narodzenia bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku wigilijnej zupy grzybowej. Potrafi szybko wprowadzić w świąteczny nastrój. Poza tym jej przygotowywanie jest od razu wyczuwalne przez innych domowników. Unosi się wspaniały zapach leśnych grzybów, co dodatkowo podkreśla ten wyjątkowy czas.
Aby zrobić dobrą, aromatyczną i intensywną w smaku zupę grzybową wigilijną, trzeba podzielić pracę na kilka etapów. Ważne jest, aby namoczyć grzyby, najlepiej dzień wcześniej albo przez kilka godzin w dniu gotowania. Po namoczeniu możesz zostawić je w całości albo pokroić drobniej. Wszystko zależy od tego, jakie są preferencje twoje i bliskich.
Drugim etapem jest zrobienie aromatycznego wywaru z dużą ilością warzyw korzennych, czyli marchewkami, pietruszkami, selerem, cebulą i porem. Do zupy trzeba też podsmażyć grzyby z cebulką, najlepiej na maśle, które doda charakterystycznego smaku. Posól je w trakcie, aby wydobyć słodycz cebuli. Całość musi się połączyć w garnku i gotować na małym ogniu.
W zależności od preferencji wigilijna zupa grzybowa może być subtelnie zabielona lub bardziej klarowna. Zdecyduj o tym na sam koniec. Możesz dodać do przepisu na zupę grzybową śmietankę kremówkę, aby uzyskać bardziej słodką wersję albo tradycyjną śmietanę kwaśną 18%.
Duży garnek, garnek na makaron, patelnia, deska, nóż do krojenia, miseczka
Sekret naprawdę pysznej zupy grzybowej tkwi w esencjonalnym bulionie, który stanowi jej smakowitą bazę. Jego podstawą jest włoszczyzna: marchewka, pietruszka (korzeń i trochę natki), seler oraz kawałek pora. Dodaj do tego ziele angielskie i liście laurowe. Nie trzeba wrzucać cebuli, bo usmażysz ją osobno z grzybami. Tak przygotowany wywar powinien gotować się na małym ogniu około 30-35 minut aż warzywa zmiękną. Możesz przykryć garnek, aby wszystkie aromaty zostały w środku. Nie przyspieszaj tego procesu, bo dobrze zrobiony bulion będzie miał wpływ na smak zupy grzybowej na Wigilię. Nie dopuszczaj też do intensywnego wrzenia. Wywar możesz też przygotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas. Podczas robienia zupy grzybowej wigilijnej, wystarczy go podgrzać.
Pamiętaj też, aby nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby. To prawdziwy skarb, jeśli chodzi o aromaty i intensywność. Warto przelać ją przez drobne sitko albo gazę, aby pozbyć się ewentualnego piasku i pozostałości. Wlej wodę do garnka tuż po dodaniu podsmażonych grzybów i cebuli.
Do zupy wigilijnej grzybowej możesz wybrać borowiki, które są najbardziej szlachetnymi odmianami. Mają wyjątkowo głęboki i lekko orzechowy smak. Doskonale przenika do wywaru i nadaje mu wyrafinowanego charakteru. Popularne są też podgrzybki, choć mają ciemniejszy kolor, w smaku są nawet lekko słodkie. Po ugotowaniu i dodaniu wszystkich pozostałych składników są przyjemnie aksamitne. Możesz też sięgnąć po gotowe mieszanki suszonych grzybów leśnych, które często zawierają oprócz borowików i podgrzybków także maślaki czy koźlarze. Dzięki temu smak zupy będzie bardziej złożony.
Nasz przepis na zupę grzybową wigilijną składa się z kilku etapów. Sam wywar powinien się gotować około 35 minut. Następnie po dodaniu usmażonej cebulki i grzybów, wody z moczenia, masła, soli, pieprzu, majeranku, lubczyku i czosnku, trzeba liczyć kolejne 35 minut gotowania na małym ogniu. Jeśli będziesz zabielać wigilijną zupę grzybową, to po jej zahartowaniu i wlaniu do garnka, pozostaw jeszcze na 20 minut na małym ogniu. To też dobry czas, aby ewentualnie dodać przyprawy.
W przepisie na zupę grzybową wigilijną masz pełną dowolność w kwestii dodatków. Możesz wybrać makaron, np. nitki, wstążki, kokardki, świderki, kolanka czy łazanki. W niektórych domach podaje się uszka, które apetycznie się prezentują na talerzu. Dobrym pomysłem jest również podanie zupy wigilijnej grzybowej z ziemniakami. Możesz ugotować je wcześniej i wrzucić w kostkach albo rozgnieść na purée.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 415
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6801
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242295
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 415
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6801
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242295
Składniki
Suszone grzyby namocz w 500 ml zimnej wody. Najlepiej grzyby namaczać dzień wcześniej. Grzyby powinny w tym czasie zmięknąć.
Do garnka wlej 1,5 litra bulionu, dodaj posiekaną w drobną kostkę lub paski marchewkę oraz pietruszkę, cały por, seler podzielony na dwie części. Dorzuć również przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut.
W międzyczasie, gdy zupa się gotuje, przygotuj grzyby z cebulką. W tym celu na patelnię z masłem przerzuć pokrojoną w kostkę z cebulką oraz dodaj odsączone z płynu grzyby (najlepiej przelej płyn z grzybów do szklanki, ale nie wylewaj). Według preferencji grzyby mogą być całe, jeśli wypadają mniejsze lub posiekane na drobniej. Tak przygotowane grzyby z cebulką dodaj do garnka z wywarem warzywnym. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem oraz sypanym lubczykiem. Na koniec dodaj obrany ząbek czosnku. Dodaj również łyżkę masła dla smaku. Dolej również wodę z moczonych grzybów. Po około 35 minutach wyjmij z zupy por i seler, pietruszka i marchewka niech zostaną. W miseczce zahartuj śmietanę z łyżką mąki oraz zupą i zabiel zupę (opcjonalnie). Gotuj kolejne 20 minut. Sprawdź również, czy zupa jest odpowiednio doprawiona, w razie czego dodaj przyprawy. Zupa w tym czasie się gotuje, przygotuj makaron. Makaron do zupy najlepiej dodać tuż przed podaniem.
Ugotuj makaron w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu, a następnie przełóż do miski. Jeśli chcesz połączyć składniki, na 5 minut przed końcem gotowania dodaj makaron. Jeśli serwujesz go osobno, dopilnuj, aby nie był zimny. Na koniec zupę grzybową możesz udekorować natką pietruszki.
Gorącą zupę podawaj z makaronem, udekorowaną natką pietruszki.