Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku grzybowej, która wprowadza nas w świąteczny nastrój. W całym domu wyczuwalny jest wtedy wspaniały zapach leśnych grzybów, co sprawia, że wieczór wigilijny jest naprawdę wyjątkowy. W zależności od preferencji, wigilijna zupa grzybowa, może być subtelnie zabielona lub bardziej klarowna, podana z makaronem lub bez, choć i bez dodatków smakuje wybornie. Dlatego przedstawiony przepis może być modyfikowany na własne potrzeby.
Duży garnek, garnek na makaron, patelnia, deska, nóż do krojenia, miseczka
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 76
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2371
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 76
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2371
Składniki
Suszone grzyby namocz w 500 ml zimnej wody. Najlepiej grzyby namaczać dzień wcześniej. Grzyby powinny w tym czasie zmięknąć.
Do garnka wlej 1,5 litra bulionu, dodaj posiekaną w drobną kostkę lub paski marchewkę oraz pietruszkę, cały por, seler podzielony na dwie części. Dorzuć również przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut.
W międzyczasie, gdy zupa się gotuje, przygotuj grzyby z cebulką. W tym celu na patelnię z masłem przerzuć pokrojoną w kostkę z cebulką oraz dodaj odsączone z płynu grzyby (najlepiej przelej płyn z grzybów do szklanki, ale nie wylewaj). Według preferencji grzyby mogą być całe, jeśli wypadają mniejsze lub posiekane na drobniej. Tak przygotowane grzyby z cebulką dodaj do garnka z wywarem warzywnym. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem oraz sypanym lubczykiem. Na koniec dodaj obrany ząbek czosnku. Dodaj również łyżkę masła dla smaku. Dolej również wodę z moczonych grzybów. Po około 35 minutach wyjmij z zupy por i seler, pietruszka i marchewka niech zostaną. W miseczce zahartuj śmietanę z łyżką mąki oraz zupą i zabiel zupę (opcjonalnie). Gotuj kolejne 20 minut. Sprawdź również, czy zupa jest odpowiednio doprawiona, w razie czego dodaj przyprawy. Zupa w tym czasie się gotuje, przygotuj makaron. Makaron do zupy najlepiej dodać tuż przed podaniem.
Ugotuj makaron w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu, a następnie przełóż do miski. Jeśli chcesz połączyć składniki, na 5 minut przed końcem gotowania dodaj makaron. Jeśli serwujesz go osobno, dopilnuj, aby nie był zimny. Na koniec zupę grzybową możesz udekorować natką pietruszki.
Gorącą zupę podawaj z makaronem, udekorowaną natką pietruszki.