Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku grzybowej, która wprowadza nas w świąteczny nastrój. W całym domu wyczuwalny jest wtedy wspaniały zapach leśnych grzybów, co sprawia, że wieczór wigilijny jest naprawdę wyjątkowy. W zależności od preferencji, wigilijna zupa grzybowa, może być subtelnie zabielona lub bardziej klarowna, podana z makaronem lub bez, choć i bez dodatków smakuje wybornie. Dlatego przedstawiony przepis może być modyfikowany na własne potrzeby.
Duży garnek, garnek na makaron, patelnia, deska, nóż do krojenia, miseczka
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2010
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2010
Składniki
Suszone grzyby namocz w 500 ml zimnej wody. Najlepiej grzyby namaczać dzień wcześniej. Grzyby powinny w tym czasie zmięknąć.
Do garnka wlej 1,5 litra bulionu, dodaj posiekaną w drobną kostkę lub paski marchewkę oraz pietruszkę, cały por, seler podzielony na dwie części. Dorzuć również przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut.
W międzyczasie, gdy zupa się gotuje, przygotuj grzyby z cebulką. W tym celu na patelnię z masłem przerzuć pokrojoną w kostkę z cebulką oraz dodaj odsączone z płynu grzyby (najlepiej przelej płyn z grzybów do szklanki, ale nie wylewaj). Według preferencji grzyby mogą być całe, jeśli wypadają mniejsze lub posiekane na drobniej. Tak przygotowane grzyby z cebulką dodaj do garnka z wywarem warzywnym. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem oraz sypanym lubczykiem. Na koniec dodaj obrany ząbek czosnku. Dodaj również łyżkę masła dla smaku. Dolej również wodę z moczonych grzybów. Po około 35 minutach wyjmij z zupy por i seler, pietruszka i marchewka niech zostaną. W miseczce zahartuj śmietanę z łyżką mąki oraz zupą i zabiel zupę (opcjonalnie). Gotuj kolejne 20 minut. Sprawdź również, czy zupa jest odpowiednio doprawiona, w razie czego dodaj przyprawy. Zupa w tym czasie się gotuje, przygotuj makaron. Makaron do zupy najlepiej dodać tuż przed podaniem.
Ugotuj makaron w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu, a następnie przełóż do miski. Jeśli chcesz połączyć składniki, na 5 minut przed końcem gotowania dodaj makaron. Jeśli serwujesz go osobno, dopilnuj, aby nie był zimny. Na koniec zupę grzybową możesz udekorować natką pietruszki.
Gorącą zupę podawaj z makaronem, udekorowaną natką pietruszki.