Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to nieodzowny element każdego wigilijnego barszczu. Choć są czasochłonne, warto zrobić je własnoręcznie. Uszka możesz przygotować dużo wcześniej i po prostu je zamrozić. Nie stracą na swojej wartości. Do wykonania uszek użyj mieszanki leśnych grzybów suszonych i mrożonych, a uzyskasz idealny bilans smaku bez gorzkiej nuty. Grzyby mrożone możesz też zastąpić pieczarkami.
...ale pyszny.
Odsłon: 671
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 604
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 330
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 125
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5107
...ale pyszny.
Odsłon: 671
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 604
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 330
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 125
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5107
Składniki
Namocz suszone grzyby w wodzie i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły (przez około 30 minut). Odcedź przez sitko i odstaw. Rozmroź grzyby mrożone, a jeśli używasz pieczarek, to oczyść je i opłucz. Wszystkie grzyby zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekaj. Możesz też zmielić je w malakserze, ale wtedy nadzienie będzie miało konsystencję musu i fragmenty grzybów będą mniej wyczuwalne. Obierz i drobno posiekaj cebulę, a następnie podsmaż na oleju na złoty kolor. Po czym dodaj zmielone grzyby i podsmażaj około 2-3 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem (nadzienie powinno mieć wyrazisty smak) i w razie potrzeby zagęść bułką tartą.
Wysp przesianą mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i sukcesywnie dolewaj gorącą wodę (uważaj, żeby się nie poparzyć). Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 3 części i partiami rozwałkowuj na stolnicy. Małą szklaneczką lub foremką wykrawaj kółka o średnicy ok. 5 cm. Na środku każdego kółka ułóż małą porcję farszu, złóż uszko na pół, dokładnie sklej brzegi, a następnie złącz ze sobą końce, aby w środku powstała dziurka (większe uszka możesz zawijać na palcu).
Odkładaj gotowe uszka na blat oprószony mąką i przykryj ściereczką, aby nie wyschły. Gotuj pierożki w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Następnie przekładaj na tacę. Możesz polać je olejem, aby nie wyschły. Gdy uszka w pełni wystygną przechowuj je w lodówce lub zamroź.