Wigilia za pasem, a zakwas do barszczu nie nastawiony? Nic nie szkodzi. Przedstawiamy ci przepis na aromatyczny i smaczny barszcz wigilijny, który wykonasz bez zakwasu. Wystarczy tylko kilka niezbędnych dodatków, a kolor i smak barszczu będą doskonałe.
Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu
Składniki
- 7-8 małych buraków
- 3 marchewki
- 1 mały por
- 1 duża pietruszka
- ½ selera
- 2 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów leśnych
- 2-3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- ocet winny lub jedna cytryny
- cukier
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 7-8 małych buraków
- 3 marchewki
- 1 mały por
- 1 duża pietruszka
- ½ selera
- 2 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów leśnych
- 2-3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- ocet winny lub jedna cytryny
- cukier
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Opłucz borowiki, włóż grzyby do garnka, zalej wodą, dodaj 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe, po czym odstaw na noc do namoczenia. Drugiego dnia postaw garnek na gazie i gotuj grzyby około 20 minut z dodatkami, z którymi się marynowały. Następnie zdejmij z ognia i odstaw.
Obierz marchewki, pietruszkę i seler. Pokrój na mniejsze kawałki i wraz z porem włóż do garnka. Zalej około 2-3 litrami wody, posól, dodaj 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i ugotuj bulion. Następnie przelej rosół przez sito. Warzywa możesz użyć do sałatki, a wywar przelej do garnka.
Obierz buraki, pokrój w słupki, wrzuć do bulionu, dopraw pieprzem, majerankiem oraz wlej 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Gotuj około 40-60 minut do uzyskania miękkości buraków. Pod koniec gotowania wlej do barszczu wywar z gotowania grzybów wraz z grzybami. Ugotowany barszcz pozostaw na kilka godzin, aby nabrał bardziej intensywnego koloru. Po tym czasie zagotuj barszcz jeszcze raz, przefiltruj, dopraw solą, pieprzem (obficie), cukrem i w razie potrzeby jeszcze raz octem. Buraczki możesz zemleć i użyć do obiadu, a grzybki pokrój i wrzuć do farszu do pierogów lub uszek. Barszcz podawaj w talerzu w towarzystwie uszek lub w szklance do popicia krokieta.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 126

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 417
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 126

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 417



Składniki
- 7-8 małych buraków
- 3 marchewki
- 1 mały por
- 1 duża pietruszka
- ½ selera
- 2 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów leśnych
- 2-3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- ocet winny lub jedna cytryny
- cukier
- sól i pieprz do smaku
Opłucz borowiki, włóż grzyby do garnka, zalej wodą, dodaj 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe, po czym odstaw na noc do namoczenia. Drugiego dnia postaw garnek na gazie i gotuj grzyby około 20 minut z dodatkami, z którymi się marynowały. Następnie zdejmij z ognia i odstaw.
Obierz marchewki, pietruszkę i seler. Pokrój na mniejsze kawałki i wraz z porem włóż do garnka. Zalej około 2-3 litrami wody, posól, dodaj 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i ugotuj bulion. Następnie przelej rosół przez sito. Warzywa możesz użyć do sałatki, a wywar przelej do garnka.
Obierz buraki, pokrój w słupki, wrzuć do bulionu, dopraw pieprzem, majerankiem oraz wlej 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Gotuj około 40-60 minut do uzyskania miękkości buraków. Pod koniec gotowania wlej do barszczu wywar z gotowania grzybów wraz z grzybami. Ugotowany barszcz pozostaw na kilka godzin, aby nabrał bardziej intensywnego koloru. Po tym czasie zagotuj barszcz jeszcze raz, przefiltruj, dopraw solą, pieprzem (obficie), cukrem i w razie potrzeby jeszcze raz octem. Buraczki możesz zemleć i użyć do obiadu, a grzybki pokrój i wrzuć do farszu do pierogów lub uszek. Barszcz podawaj w talerzu w towarzystwie uszek lub w szklance do popicia krokieta.