Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety ruskie

Krokiety ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2517

Dodano:

Odsłon: 238

Farsz ruski sprawdza się nie tylko w pierogach. Krokiety ruskie są równie pyszne i znikają ze stołu błyskawicznie.

Składniki

  • Składniki na ok 10 krokietów z naleśników z patelni 20cm
  • Naleśniki:
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - 240g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 100ml
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
  • Farsz:
  • Ser biały (u mnie półtłusty) - 250g
  • Ziemniaki - 500g (po obraniu)
  • Cebula - 3 małe
  • Olej - łyżka
  • Sól i pieprz
  • Do panierowania:
  • Jajko - 2szt
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Krokiety ruskie

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przez praskę do ziemniaków przeciskamy ser biały i ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki.
    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę do masy ziemniaczano - twarogowej. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Naleśniki:
    Wszystkie składniki masy naleśnikowej dokładnie mieszamy. Smażymy na niedużej ilości oleju cienkie naleśniki i odkładamy do ostygnięcia.

    Na naleśniki układamy farsz - jedną kopiata łyżkę na środek.

  2. Składamy boki i rolujemy od dołu.

    Zwinięte naleśniki musimy jeszcze panierować.
    Przygotowujemy 3 talerze. W jednym roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody), do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.

    Każdego naleśnika otaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na oleju z obu stron do mocnego zarumienienia.

  3. Po smażeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Krokiety są najlepsze zaraz po usmażeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń