Farsz ruski sprawdza się nie tylko w pierogach. Krokiety ruskie są równie pyszne i znikają ze stołu błyskawicznie.
Krokiety ruskie
Składniki
- Składniki na ok 10 krokietów z naleśników z patelni 20cm
- Naleśniki:
- Jajka - 2szt
- Mąka pszenna - 240g
- Mleko - 200ml
- Woda - 100ml
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
- Farsz:
- Ser biały (u mnie półtłusty) - 250g
- Ziemniaki - 500g (po obraniu)
- Cebula - 3 małe
- Olej - łyżka
- Sól i pieprz
- Do panierowania:
- Jajko - 2szt
- Mąka
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Składniki
- Składniki na ok 10 krokietów z naleśników z patelni 20cm
- Naleśniki:
- Jajka - 2szt
- Mąka pszenna - 240g
- Mleko - 200ml
- Woda - 100ml
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
- Farsz:
- Ser biały (u mnie półtłusty) - 250g
- Ziemniaki - 500g (po obraniu)
- Cebula - 3 małe
- Olej - łyżka
- Sól i pieprz
- Do panierowania:
- Jajko - 2szt
- Mąka
- Bułka tarta
- Olej do smażenia

Etapy przygotowania
Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przez praskę do ziemniaków przeciskamy ser biały i ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę do masy ziemniaczano - twarogowej. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naleśniki: Wszystkie składniki masy naleśnikowej dokładnie mieszamy. Smażymy na niedużej ilości oleju cienkie naleśniki i odkładamy do ostygnięcia. Na naleśniki układamy farsz - jedną kopiata łyżkę na środek.

Składamy boki i rolujemy od dołu. Zwinięte naleśniki musimy jeszcze panierować. Przygotowujemy 3 talerze. W jednym roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody), do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Każdego naleśnika otaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na oleju z obu stron do mocnego zarumienienia.

Po smażeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krokiety są najlepsze zaraz po usmażeniu.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 912

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 294
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 912

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 294



Składniki
- Składniki na ok 10 krokietów z naleśników z patelni 20cm
- Naleśniki:
- Jajka - 2szt
- Mąka pszenna - 240g
- Mleko - 200ml
- Woda - 100ml
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
- Farsz:
- Ser biały (u mnie półtłusty) - 250g
- Ziemniaki - 500g (po obraniu)
- Cebula - 3 małe
- Olej - łyżka
- Sól i pieprz
- Do panierowania:
- Jajko - 2szt
- Mąka
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przez praskę do ziemniaków przeciskamy ser biały i ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę do masy ziemniaczano - twarogowej. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naleśniki: Wszystkie składniki masy naleśnikowej dokładnie mieszamy. Smażymy na niedużej ilości oleju cienkie naleśniki i odkładamy do ostygnięcia. Na naleśniki układamy farsz - jedną kopiata łyżkę na środek.
Składamy boki i rolujemy od dołu. Zwinięte naleśniki musimy jeszcze panierować. Przygotowujemy 3 talerze. W jednym roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody), do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Każdego naleśnika otaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na oleju z obu stron do mocnego zarumienienia.
Po smażeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krokiety są najlepsze zaraz po usmażeniu.
Pyszne :)