Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uwielbiasz farsz do ruskich pierogów, pokochasz te krokiety! Sekretem przygotowania idealnego nadzienia są odpowiednie proporcje ziemniaków i sera, a także konkretna ilość soli i pieprzu. Naleśniki na krokiety powinny być nieco grubsze niż klasyczne, dzięki temu nie będą pękać podczas zwijania i lepiej będą się podsmażać.
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu do naleśników. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. Najlepiej, jeśli odrobinę je posolisz i będziesz smażyć na średnim ogniu, do momentu, aż zaczną się rumienić.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odstaw do przestygnięcia.
Do przestudzonych ziemniaków wkrusz ser i dodaj podsmażoną cebulę. Całość porządnie dopraw solą i pieprzem i za pomocą tłuczka rozgnieć na gładką masę. Gdy farsz będzie gotowy, przełóż go na patelnię, na której przygotowywałeś cebulę i przesmaż.
Przygotuj naleśniki. Połącz ze sobą mleko, wodę gazowaną i jajka. Przelej go do mąki, dodaj szczyptę soli i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Patelnię wysmaruj olejem i postaw na ogniu. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wylewaj partiami ciasto i smaż z obu stron na zloty kolor.
Na gotowe i ostudzone naleśniki wyłóż farsz. Najpierw zawiń brzegi naleśnika do środka, a później całość zwiń w rulon.
Przygotowane krokiety odgrzewaj na patelni z odrobiną klarowanego masła.