Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety w sosie pomidorowym

Krokiety w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47367

Dodano:

Odsłon: 3765

Oj zachciało się! Do tego barszczyk i stan błogi ;) No, może troszkę pracochłonne danie, jednak na szczęści codziennie go nie robimy ;)

Składniki

  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 500 g białej kapusty
  • 200 g mielonego mięsa z łopatki wp
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • Naleśniki:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 375 ml mleka
  • 375 ml gazowanej wody
  • 2 szklanki mąki
  • pęczek natki pietruszki
  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach, pieczarki wraz z posiekanym czosnkiem, dusimy na wolnym ogniu (plus masło).
    Po kwadransie, dorzucamy startą na dużych oczkach, kapustę, mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych oczkach, serem.


  2. Naleśniki:

    Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę, dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek).
    Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego.
    Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.


    Na każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia.

    Sos:

    Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorący bulionem, dokładnie rozprowadzamy.

    Sosem zalewamy krokiety, które zapiekamy 30 min (termoobieg) w 200°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wilczyca666 04 czerwca Kapitalny przepis.Zrobię to danie na jesieni,w zim ie.Teraz wolę delikatne gołąbki z młodej kapusty.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 27 kwietnia Jej, pyszność. Poproszę kilka i ten wspomniany barszczyk też chętnie przygarnę :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń