Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku farszem z delikatnego mięsa drobiowego. Idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do np. barszczu czerwonego. Z podanego przepisu można zrobić ok. 15-18 naleśników.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8481
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1236
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10170
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4631
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 686
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8481
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1236
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10170
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4631
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 686
Składniki
UGOTOWAĆ MIĘSO: Udka z kurczaka opłukać i oczyścić. Marchewki oraz pietruszkę obrać. Do garnka wlać wodę, włożyć udka z kurczaka oraz przygotowane warzywa i wstawić na mały ogień. Po kilkunastu minutach oczyścić rosół z szumowin, do garnka dodać 3-4 listki laurowe, wegetę, sól oraz pieprz czarny do smaku. Gotować na małym ogniu, do miękkości mięsa i warzyw.
Cebulki pokroić i podsmażyć na oleju. Ugotowane mięso z udek oddzielić od kości. Mięso, marchewki, pietruszkę oraz podsmażoną cebulkę zmielić. Do farszu dodać 1 łyżeczkę suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest zbyt sypki/suchy dodać trochę rosołu i wymieszać.
PRZYGOTOWAĆ NALEŚNIKI: Do większej miski dodać 3 jajka, 2 szklanki mleka, 2,5 szklanki wody gazowanej oraz większą szczyptę soli i wymieszać. Dodać 3,5 szklanki mąki i dokładnie wymieszać na gładką masę. Gotową masę odstawić na ok 15-20 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, chochelką nalewać ciasto i smażyć naleśniki z obu stron, na średnim ogniu.
Na każdy usmażony wcześniej naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijać. Najpierw brzegi do środka, a następnie zwijać w rulon. Tak przygotowane krokiety obtaczać w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Gotowe, chrupiące, pełne smaku krokiety podawać jako danie główne lub w towarzystwie np. barszczu czerwonego. Pozostałe krokiety można również zamrozić i w ten sposób przechować je na później. Smacznego!