Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne krokiety można zrobić na wiele sposobów. W 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przygotowała je z serem feta oraz szpinakiem. Ich sekretem są wyborne naleśniki, oraz odpowiednie doprawienie farszu. Takie danie doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4151
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416391
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4151
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416391
Składniki
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak i poczekać, aż się rozmrozi. Dodać posiekany czosnek. Wymieszać. Gdy szpinak odparuje dodać pokrojony w kostkę ser feta. Ponownie wymieszać. Zabielić śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski. Wybić jajka, wlać mleko. Zmiksować. Wlać wodę – do takiej konsystencji, by uzyskać ciasto naleśnikowe. Posolić.
Patelnię natłuścić masłem. Rozgrzać. Wlać pierwszą porcję ciasta i usmażyć naleśnik – z obu stron (nie za mocno, naleśniki muszą być elastyczne). W podobny sposób przygotować kolejne.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu zostawiając 3-4 cm od brzegu bez nadzienia. Rozsmarować. Boki złożyć do środka. Zrolować. Zamoczyć w roztrzepanych jajkach, następnie obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć z każdej strony na złoty kolor – na maśle klarowanym.