Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dłuższego czasu miałam ochotę na domowe krokiety. W końcu znalazłam więcej czasu i mogłam je przygotować. Taki farsz robiłam po raz pierwszy, ale z pewnością zapisze się on na stałe do mojego menu. Chrupiące krokiety wypełniał farsz przygotowany z pieczonego indyka, leśnych grzybów oraz warzyw. Podałam je z intensywnym w smaku czerwonym barszczem, który idealnie rozgrzewa o tej porze roku. Było pysznie, dlatego dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na moje krokiety :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6332
Polecam.
Odsłon: 355
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6332
Polecam.
Odsłon: 355
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 359
Składniki
FARSZ DO KROKIETÓW: - Grzyby płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień przygotowujemy intensywny bulion*, z którego wyciągamy cały wsad (zostawiamy na później 2 marchewki, 2 pietruszki i około 1/3 szklanki wywaru). Grzyby wraz z połową wody z namaczania dodajemy do bulionu i gotujemy je przez około 30 minut, a następnie odcedzamy i studzimy. * Ugotowałam bulion warzywno - drobiowy na udkach z kurczaka. * Na wywarze, w którym gotowane były grzyby przygotowałam barszcz czerwony. - Oczyszczoną pierś z indyka dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 10 - 12 minut (termoobieg). - Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju. Ostudzone mięso, grzyby, cebulkę i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, bulion oraz przyprawy i dobrze wyrabiamy masę. * Masa nie może być zbyt sucha. Ilość dodanego bulionu zależna jest od konsystencji masy.
CIASTO NALEŚNIKOWE: - Mleko mieszamy z wodą, dodajemy jajka, a następnie olej, mąkę, szczyptę soli, cukier puder i dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, aby dojrzało*. Porcje ciasta wylewamy na dobrze rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię naleśnikową. * Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste - dodajmy odrobinę wody. - Przechodzimy do zawijania. Porcję farszu nakładamy na naleśnik, rozsmarowujemy i zawijamy. Zaczynamy składając jeden bok do środka. To samo robimy z drugim bokiem naleśnika, a następnie całość zawijamy w rulon.
PANIERKA: - Do miseczki wbijamy jajka, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Zawinięte krokiety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor na dobrej jakości oleju lub maśle klarowanym. Po usmażeniu odsączmy je na ręczniku papierowym. Podajemy z barszczem czerwonym.
Krokiety świetnie smakują także z sosem grzybowym, czosnkowym lub tatarskim. Życzę smacznego! :)