Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z indykiem i grzybami

Przepis dnia 2018-12-04
Krokiety z indykiem i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24980

Dodano:

Odsłon: 8598

Od dłuższego czasu miałam ochotę na domowe krokiety. W końcu znalazłam więcej czasu i mogłam je przygotować. Taki farsz robiłam po raz pierwszy, ale z pewnością zapisze się on na stałe do mojego menu. Chrupiące krokiety wypełniał farsz przygotowany z pieczonego indyka, leśnych grzybów oraz warzyw. Podałam je z intensywnym w smaku czerwonym barszczem, który idealnie rozgrzewa o tej porze roku. Było pysznie, dlatego dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na moje krokiety :)

Składniki

  • FARSZ DO KROKIETÓW:
  • 500 g mięsa z piersi indyka
  • 2 duże garści suszonych grzybów
  • 1 cebula biała
  • warzywa z bulionu: 2 marchewki i 2 pietruszki
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany
  • cząber
  • pieprz ziołowy
  • szczypta ostrej papryki
  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 300 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 200 ml wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • + olej do smażenia
  • PANIERKA:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ DO KROKIETÓW:

    - Grzyby płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień przygotowujemy intensywny bulion*, z którego wyciągamy cały wsad (zostawiamy na później 2 marchewki, 2 pietruszki i około 1/3 szklanki wywaru). Grzyby wraz z połową wody z namaczania dodajemy do bulionu i gotujemy je przez około 30 minut, a następnie odcedzamy i studzimy.

    * Ugotowałam bulion warzywno - drobiowy na udkach z kurczaka.

    * Na wywarze, w którym gotowane były grzyby przygotowałam barszcz czerwony.

    - Oczyszczoną pierś z indyka dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 10 - 12 minut (termoobieg).

    - Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju. Ostudzone mięso, grzyby, cebulkę i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, bulion oraz przyprawy i dobrze wyrabiamy masę.

    * Masa nie może być zbyt sucha. Ilość dodanego bulionu zależna jest od konsystencji masy.

  2. CIASTO NALEŚNIKOWE:

    - Mleko mieszamy z wodą, dodajemy jajka, a następnie olej, mąkę, szczyptę soli, cukier puder i dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, aby dojrzało*. Porcje ciasta wylewamy na dobrze rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię naleśnikową.

    * Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste - dodajmy odrobinę wody.

    - Przechodzimy do zawijania. Porcję farszu nakładamy na naleśnik, rozsmarowujemy i zawijamy. Zaczynamy składając jeden bok do środka. To samo robimy z drugim bokiem naleśnika, a następnie całość zawijamy w rulon.

  3. PANIERKA:

    - Do miseczki wbijamy jajka, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Zawinięte krokiety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor na dobrej jakości oleju lub maśle klarowanym. Po usmażeniu odsączmy je na ręczniku papierowym. Podajemy z barszczem czerwonym.

  4. Krokiety świetnie smakują także z sosem grzybowym, czosnkowym lub tatarskim.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń