Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwonego. Krokiety z kapustą kiszoną którą ukisiłam i trzeba konsumować , oraz z podsmażonymi z cebulką pieczarkami. Krokiety bardzo smaczne i wcale nie muszą być z mięsem. Polecam.
naczynie , mikser, patelnia , garnek, łyżka, nóż, sitko,
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3101
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 83
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 140
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3101
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 83
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 140
Składniki
Naleśniki ciasto; Do wyższego naczynia wlewam mleko, wodę gazowaną, olej , sól i dodaję jajka. Następnie miksuję do połączenia składników. Do masy przesiewam mąkę i ponownie miksuję. Masa ma być gładka ma mieć konsystencję śmietany ani rzadka ani za gęsta. Ciasto odkładam 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanej , delikatnie wysmarowanej tłuszczem patelni do naleśników smażę naleśniki. Smażę z obydwu stron do zrumienienia. Farsz; Kapustę kiszoną wkładam do garnka zalewam wodą i gotuję do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu odlewam wodę i odsączam kapustę na sitku. Pieczarki obieram kroję w półplasterki, a następnie podsmażam na oleju dodaję obraną pokrojoną w kostkę cebulę i smażę do miękkości pieczarek. Do podsmażonych pieczarek dodaję odsączoną kapustę chwilę jeszcze podsmażam i zdejmuję z ognia. ( Gdyby kapusta była zbyt gruba możemy ją pokroić). Całość doprawiam solą , mielonym pieprzem oraz pieprzem czosnkowym dokładnie mieszam. Przygotowanie krokietów; Usmażone naleśniki rozkładam, na każdy naleśnik nakładam porcje farszu i zwijam krokiety , zakładam boki naleśnika do środka i zwijam w rulon, tak przygotowuję wszystkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki - krokiety panieruję w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka , a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podaję do barszczu lub jako samodzielne danie.
Nakładanie farszu.
Zwijanie krokietów.
Panierowanie krokietów.
Smażenie opanierowanych krokietów.