Dzisiejsze krokiety przygotowałam na imprezę urodzinową do barszczyku czerwonego. Krokiety z kapustą kiszoną którą ukisiłam i trzeba konsumować , oraz z podsmażonymi z cebulką pieczarkami. Krokiety bardzo smaczne i wcale nie muszą być z mięsem. Polecam.
Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki
- Ciasto na naleśniki;
- mleko 3 szklanki
- woda gazowana 2,5 szklanki,
- jajka 4,
- mąka około 4 szklanek, ( ciasta ma mieć konsystencję śmietany nie za rzadkie ale też nie za gęste)
- sól do smaku,
- olej 4 łyżki,
- Farsz;
- kapusta kiszona 700 g,
- pieczarki 400 g,
- cebula duża 1,
- olej 2 łyżki,
- sól i pieprz do smaku,
- sól czosnkowa szczypty 2,
- liść laurowy 1,
- ziele angielskie 3 ziarenka,
- Dodatkowo;
- bułka tarta do panierowania,
- jajka do panierowania 2 ,
- olej lub masło klarowne do smażenia,
- 1/5 szklanki mleka,
Składniki
- Ciasto na naleśniki;
- mleko 3 szklanki
- woda gazowana 2,5 szklanki,
- jajka 4,
- mąka około 4 szklanek, ( ciasta ma mieć konsystencję śmietany nie za rzadkie ale też nie za gęste)
- sól do smaku,
- olej 4 łyżki,
- Farsz;
- kapusta kiszona 700 g,
- pieczarki 400 g,
- cebula duża 1,
- olej 2 łyżki,
- sól i pieprz do smaku,
- sól czosnkowa szczypty 2,
- liść laurowy 1,
- ziele angielskie 3 ziarenka,
- Dodatkowo;
- bułka tarta do panierowania,
- jajka do panierowania 2 ,
- olej lub masło klarowne do smażenia,
- 1/5 szklanki mleka,

Potrzebne przybory kuchenne
naczynie , mikser, patelnia , garnek, łyżka, nóż, sitko,
Etapy przygotowania
Naleśniki ciasto; Do wyższego naczynia wlewam mleko, wodę gazowaną, olej , sól i dodaję jajka. Następnie miksuję do połączenia składników. Do masy przesiewam mąkę i ponownie miksuję. Masa ma być gładka ma mieć konsystencję śmietany ani rzadka ani za gęsta. Ciasto odkładam 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanej , delikatnie wysmarowanej tłuszczem patelni do naleśników smażę naleśniki. Smażę z obydwu stron do zrumienienia. Farsz; Kapustę kiszoną wkładam do garnka zalewam wodą i gotuję do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu odlewam wodę i odsączam kapustę na sitku. Pieczarki obieram kroję w półplasterki, a następnie podsmażam na oleju dodaję obraną pokrojoną w kostkę cebulę i smażę do miękkości pieczarek. Do podsmażonych pieczarek dodaję odsączoną kapustę chwilę jeszcze podsmażam i zdejmuję z ognia. ( Gdyby kapusta była zbyt gruba możemy ją pokroić). Całość doprawiam solą , mielonym pieprzem oraz pieprzem czosnkowym dokładnie mieszam. Przygotowanie krokietów; Usmażone naleśniki rozkładam, na każdy naleśnik nakładam porcje farszu i zwijam krokiety , zakładam boki naleśnika do środka i zwijam w rulon, tak przygotowuję wszystkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki - krokiety panieruję w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka , a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podaję do barszczu lub jako samodzielne danie.

Nakładanie farszu.

Zwijanie krokietów.

Panierowanie krokietów.

Smażenie opanierowanych krokietów.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1061

Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 987
Ostatnio komentowane przepisy

Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1061

Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 987



Składniki
- Ciasto na naleśniki;
- mleko 3 szklanki
- woda gazowana 2,5 szklanki,
- jajka 4,
- mąka około 4 szklanek, ( ciasta ma mieć konsystencję śmietany nie za rzadkie ale też nie za gęste)
- sól do smaku,
- olej 4 łyżki,
- Farsz;
- kapusta kiszona 700 g,
- pieczarki 400 g,
- cebula duża 1,
- olej 2 łyżki,
- sól i pieprz do smaku,
- sól czosnkowa szczypty 2,
- liść laurowy 1,
- ziele angielskie 3 ziarenka,
- Dodatkowo;
- bułka tarta do panierowania,
- jajka do panierowania 2 ,
- olej lub masło klarowne do smażenia,
- 1/5 szklanki mleka,
Naleśniki ciasto; Do wyższego naczynia wlewam mleko, wodę gazowaną, olej , sól i dodaję jajka. Następnie miksuję do połączenia składników. Do masy przesiewam mąkę i ponownie miksuję. Masa ma być gładka ma mieć konsystencję śmietany ani rzadka ani za gęsta. Ciasto odkładam 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanej , delikatnie wysmarowanej tłuszczem patelni do naleśników smażę naleśniki. Smażę z obydwu stron do zrumienienia. Farsz; Kapustę kiszoną wkładam do garnka zalewam wodą i gotuję do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu odlewam wodę i odsączam kapustę na sitku. Pieczarki obieram kroję w półplasterki, a następnie podsmażam na oleju dodaję obraną pokrojoną w kostkę cebulę i smażę do miękkości pieczarek. Do podsmażonych pieczarek dodaję odsączoną kapustę chwilę jeszcze podsmażam i zdejmuję z ognia. ( Gdyby kapusta była zbyt gruba możemy ją pokroić). Całość doprawiam solą , mielonym pieprzem oraz pieprzem czosnkowym dokładnie mieszam. Przygotowanie krokietów; Usmażone naleśniki rozkładam, na każdy naleśnik nakładam porcje farszu i zwijam krokiety , zakładam boki naleśnika do środka i zwijam w rulon, tak przygotowuję wszystkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki - krokiety panieruję w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka , a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podaję do barszczu lub jako samodzielne danie.
Nakładanie farszu.
Zwijanie krokietów.
Panierowanie krokietów.
Smażenie opanierowanych krokietów.
Zjadłabym z przyjemnością :)
Smakowite danie :)
Wspaniałe krokiety 👍 bardzo lubię takie:)