Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty, mięsa wieprzowego i pieczarek.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 104
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 172
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 27
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 254
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 295
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 104
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 172
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 27
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 254
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 295
Składniki
Wykonanie ciasta: Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
Wykonanie farszu: Wypłukane w kilku wodach grzyby odciskamy z wody i gotujemy razem z mięsem do ich miękkości w litrze wody. W między czasie odciskamy z soku kapustę i wkładamy ją do większego garnczka. Do kapusty dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotujemy kapustę razem z grzybami i mięsem do miękkości kapusty (około 1,5 godziny). Po ugotowaniu studzimy na sicie. Ostudzoną kapustę z grzybami i mięsem odciskamy z wody i mielimy przez sito 5 mm. Do zmielonego farszu dodajemy przyprawy do smaku. Farsz dokładnie mieszamy.
Wykonanie krokietów: Nagrzewamy patelnię, smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy chochlą ciasto, równo rozprowadzamy po patelni. Gdy placek będzie można przesuwać na patelni, przewracamy go na drugą stronę, jak kto umie i smażymy na drugiej stronie do momentu przesuwania się placka na patelni. Usmażone placki zsuwamy na odwróconą do góry dnem miskę i układamy na niej usmażone placki. Gdy usmażymy wszystkie placki to przystępujemy do formowania krokietów. Odlewamy 1 chochlę ciasta do miseczki, ciasto będzie potrzebne do sklejenia krokietów przed smażeniem. Rozkładamy placek, nakładamy 2 3 łyżki farszu na brzeg placka, zakładamy boczne brzegi placka do środka i zwijamy w rulon. Uformowane krokiety układamy na talerz końcówką placka do dołu. Uformowane krokiety maczamy w płynnym cieście i smażymy na gorącej patelni do ich zarumienienia z obu stron. Krokiety podajemy ciepłe wraz z czerwonym barszczykiem, lub jak kto lubi. Smacznego!!!