Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem.

Krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1424 Ocena: 18416

Dodano:

Odsłon: 15295

Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty, mięsa wieprzowego i pieczarek.

Składniki

  • Składniki do farszu:
  • pieczarki 80 dag
  • szynka wieprzowa 60 dag
  • kiszona kapusta 2 kg
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny
  • Sól morska
  • majeranek
  • mielone ziele angielskie
  • Liść laurowy mielony
  • Ciasto na 20 placków o średnicy 25 cm.
  • jajka kurze 6 szt.
  • mleko 3 szklanki
  • ciepła przegotowana woda 3 szklanki
  • olej 6 łyżek
  • mąka pszenna Typ - 550 4,5 szklanki
  • sól pół łyżeczki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.

  2. Wykonanie farszu:

    Wypłukane w kilku wodach grzyby odciskamy z wody i gotujemy razem z mięsem do ich miękkości w litrze wody. W między czasie odciskamy z soku kapustę i wkładamy ją do większego garnczka. Do kapusty dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotujemy kapustę razem z grzybami i mięsem do miękkości kapusty (około 1,5 godziny). Po ugotowaniu studzimy na sicie. Ostudzoną kapustę z grzybami i mięsem odciskamy z wody i mielimy przez sito 5 mm. Do zmielonego farszu dodajemy przyprawy do smaku. Farsz dokładnie mieszamy.

  3. Wykonanie krokietów:

    Nagrzewamy patelnię, smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy chochlą ciasto, równo rozprowadzamy po patelni. Gdy placek będzie można przesuwać na patelni, przewracamy go na drugą stronę, jak kto umie i smażymy na drugiej stronie do momentu przesuwania się placka na patelni. Usmażone placki zsuwamy na odwróconą do góry dnem miskę i układamy na niej usmażone placki. Gdy usmażymy wszystkie placki to przystępujemy do formowania krokietów. Odlewamy 1 chochlę ciasta do miseczki, ciasto będzie potrzebne do sklejenia krokietów przed smażeniem. Rozkładamy placek, nakładamy 2 3 łyżki farszu na brzeg placka, zakładamy boczne brzegi placka do środka i zwijamy w rulon. Uformowane krokiety układamy na talerz końcówką placka do dołu. Uformowane krokiety maczamy w płynnym cieście i smażymy na gorącej patelni do ich zarumienienia z obu stron. Krokiety podajemy ciepłe wraz z czerwonym barszczykiem, lub jak kto lubi.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń