Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Nic się nie zmarnuje, a mamy kolejne pyszne danie. Czasami dodaję do takich krokietów pieczarki, lub ugotowaną kapustę kiszoną. Tym razem bez dodatków. Z podanych składników zrobiłam 12 krokietów.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8610
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1260
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10249
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4659
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 726
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8610
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1260
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10249
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4659
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 726
Składniki
Jeśli nie macie mięsa z rosołu to trzeba je ugotować. Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Zagotować. Następnie włożyć mięso, marchewkę, pietruszkę i seler. Jeśli macie lubczyk to jedną gałązkę też warto dodać. Gotować na wolnym ogniu, około 1,5 godziny. Ugotowane mięso oddzielić od kości. Cebulkę pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle, lub oleju. Mięso, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler zmielić. Dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli będzie za suche, dolać trochę rosołu. Dobrze jest przygotować farsz dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce.
Kiedy farsz jest gotowy możemy robić naleśniki Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól. Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej. Ponownie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki. Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju. Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto, tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijać krokiety. Najpierw zawinąć boki do środka, a następnie zwinąć w rulon.
Tak przygotowane krokiety obtaczać w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.