Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt atrakcyjne ale doskonale przyprawione i zawinięte w naleśniki stanie się wyśmienitym daniem.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37378
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 381
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 138
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 364
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9216
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37378
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 381
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 138
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 364
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9216
Składniki
Smażymy naleśniki.
Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy całość do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy dobrze patelnię średnicy 20 cm, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.
Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.
Przygotowujemy farsz.
Mięso gotowane z rosołu razem z pokrojoną cebulą i warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego farszu wlewamy rosół, wbijamy jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Wyrabiamy dokładnie farsz.
Układamy dobrą łyżkę farszu na naleśniku i zawijamy go jak roladę . Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy krokiety z obu stron na rumiano na umiarkowanym ogniu.
Krokiety z mięsem z rosołu gotowe!
Nasze rady:
Krokiety możemy zamrażać. Najlepiej bez panierki a panierować i obsmażać dopiero po rozmrożeniu.
Jeśli nie przepadamy za panierką możemy podgrzać na tłuszczu krokiety bez panierki. Też będą smaczne.
Doskonałym dodatkiem do krokietów będzie na przykład barszczyk czerwony.
W przepisie podałyśmy porcję ciasta na około 20 naleśników.