Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny sposób niż tradycyjne krokiety. Nie są zawijane pojedynczo, ale zrolowane i krojone na mniejsze kawałki. Od jakiegoś czasu tak robię i powiem Wam, że to jest bardzo wygodne. Krokiety są mniejsze i wygodniejsze do jedzenia. Jeśli jeszcze nie znacie tego sposobu to spróbujcie koniecznie.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1153
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 118
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10616
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1153
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 118
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10616
Składniki
Na początek przygotować farsz. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki. Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki zostawić do wystudzenia. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek. Wymieszać. Jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem.
Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól. Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej. Ponownie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki. Takie przyzwyczajenie :) Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju. Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki. Naleśników wyjdzie więcej niż potrzeba.
Na desce ułożyć trzy naleśniki. Tak żeby jeden nachodził na drugi. Wyłożyć część farszu i zawinąć jak roladę. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
W misce wymieszać widelcem jajka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Krokiety obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.