Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z ryby i pieczarek w maślanym, porowym sosie z dodatkiem musztardy. Dowód na to, że ryba i grzyby mogą razem dobrze smakować:)
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6896
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154843
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1046
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 473
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6896
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154843
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1046
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 473
Składniki
Filety ugotować ok 10 minut w bulionie. Wyjąć z bulionu, zostawić do ostygnięcia, odsączyć dokładnie z płynu ( np. na ręczniku papierowym). Bulion zachować. Pieczarki zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach, następnie podsmażyć na suchej patelni żeby puściły wodę. Jak cała woda odparuje, dodać łyżkę masła i podsmażyć. Pieczarki odstawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć rozdrobnione mięso ryby, pieczarki, posiekaną natkę, bułkę tartą, jedną łyżeczkę soku z cytryny i żółtka jajka. Z białek ubić pianę i dodać do reszty. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić i uformować dłonią lekko podłużne placuszki. Odstawić do lodówki, żeby masa stężała (na ok godzinę).
Zrobić sos – podgrzać pozostały z gotowania ryby bulion, dodać do niego pokrojony por i gotować ok 10 minut. Dodać śmietankę i gotować kolejne 15 minut aż całość trochę wyparuje i sos lekko zgęstnieje. Dodać musztardę, pozostały sok z cytryny i koperek, doprawić solą i pieprzem – wszystko dokładnie wymieszać i zestawić z ognia. Usmażyć kotlety uprzednio obtaczając je w mące lub bułce tartej. Podawać z sosem.