Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z ryby i pieczarek w maślanym, porowym sosie z dodatkiem musztardy. Dowód na to, że ryba i grzyby mogą razem dobrze smakować:)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4284
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11663
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6667
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5538
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13756
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4284
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11663
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6667
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5538
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13756
Składniki
Filety ugotować ok 10 minut w bulionie. Wyjąć z bulionu, zostawić do ostygnięcia, odsączyć dokładnie z płynu ( np. na ręczniku papierowym). Bulion zachować. Pieczarki zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach, następnie podsmażyć na suchej patelni żeby puściły wodę. Jak cała woda odparuje, dodać łyżkę masła i podsmażyć. Pieczarki odstawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć rozdrobnione mięso ryby, pieczarki, posiekaną natkę, bułkę tartą, jedną łyżeczkę soku z cytryny i żółtka jajka. Z białek ubić pianę i dodać do reszty. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić i uformować dłonią lekko podłużne placuszki. Odstawić do lodówki, żeby masa stężała (na ok godzinę).
Zrobić sos – podgrzać pozostały z gotowania ryby bulion, dodać do niego pokrojony por i gotować ok 10 minut. Dodać śmietankę i gotować kolejne 15 minut aż całość trochę wyparuje i sos lekko zgęstnieje. Dodać musztardę, pozostały sok z cytryny i koperek, doprawić solą i pieprzem – wszystko dokładnie wymieszać i zestawić z ognia. Usmażyć kotlety uprzednio obtaczając je w mące lub bułce tartej. Podawać z sosem.