Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z serem i pieczarkami

Krokiety z serem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 267 Ocena: 12919

Dodano:

Odsłon: 5966

Krokiety z serem i pieczarkami

Składniki

  • Składniki:
  • Naleśniki: ( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników)
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Woda 1 i 1/2 szklanki
  • Mleko szklanka
  • Jajko
  • Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie)
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Olej łyżka
  • Farsz:
  • Pieczarki 1 kg
  • Ser 250 g
  • Cebula biała
  • Sól łyżeczka
  • Pieprz łyżeczka
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia
  • Bułki tarta
  • Jajko
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krokiety z serem i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.

    Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.

    Na patelni podsmażyć cebulę podkrojoną w kosteczką. Na oddzielnej patelni podsmażyć pieczarki startej na tarce jarzynowej. Pieczarki muszą całkowicie odparować wodę.

    W misce wymieszać przestudzone pieczarki z cebulą i startym serem żółtym. Doprawić do smaku u mnie łyżeczka soli i łyżeczka pieprzu.

    Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz (ok. jedna pełna łyżka farszu). Zwijamy najpierw boki a następnie od dołu na trzy razy. (Patrz film poniżej). Zwinięte obtaczać w jajku i w bułce. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń