Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam dziś na pyszne danie obiadowe, idealne dla dużych i małych. Mowa o krokietach ziemniaczanych wypełnionych ciągnącym, żółtym serem. Krokiety polecam podawać z sosem grzybowym.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6807
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6807
Składniki
Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dajemy do nich 2 łyżki masła i gnieciemy na gładkie puree. Studzimy. Do letnich ziemniaków dodajemy 2 jajka, mąkę ziemniaczaną, natkę z pietruszki, pieprz, vegetę do smaku i wszystko mieszamy, dodajemy mąkę pszenną tak by powstało ciasto.
Ręce moczymy w wodzie ( by ciasto nam się do nich nie kleiło) i urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, dajemy do środka kawałek żółtego sera, i składamy zalepiając boki tak by powstał krokiet.
Krokiety panierujemy w jajku z solą i pieprzem i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor.
SOS Grzyby (u mnie mrożone prawdziwki) kroimy na małe kawałki, cebulkę kroimy w kostkę, całość podsmażamy na maśle, doprawiamy pieprzem i solą.W osobnej misce mieszamy wodę z mąką i dodajemy do sosu, mieszamy, gdy zgęstnieje dodajemy śmietanę.
Krokiety podajemy na gorąco z sosem grzybowym.