Dania z królika nie cieszą się ostatnimi czasy dużą popularnością. Tymczasem jego delikatne mięso (podobne nieco w smaku do drobiowego) to prawdziwy rarytas. Jego walory docenisz przy możliwie najprostszej obróbce – bez dużej ilości dodatków i przypraw. Taki jest królik w śmietanie!
Królik w śmietanie
Składniki
- 1 tuszka z królika
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- 150 ml słodkiej śmietany (36%)
- 1 łyżka smalcu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Składniki
- 1 tuszka z królika
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- 150 ml słodkiej śmietany (36%)
- 1 łyżka smalcu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Etapy przygotowania
Poporcjuj tuszkę z królika. Kawałki mięsa natrzyj solą i pieprzem.
Rozgrzej trochę smalcu w garnku z grubym dnem. Wysmaż na nim najtłustsze kawałki królika (tak, by wytopił się tłuszcz). Pozostałe obtocz w mące.
Wyjmij wysmażone porcje królika z garnka i na razie odłóż na bok. Partiami obsmażaj na tłuszczu kawałki mięsa obtoczone w mące i także wyjmuj je z garnka po wysmażeniu.
Pokrój cebulę i zeszklij na tłuszczu, który pozostał w garnku. Obierz marchewki i pietruszkę, pokrój w plastry i dołóż je do garnka z cebulą. Dołóż także zmiażdżone ząbki czosnku, gałązki świeżego rozmarynu, liski laurowe i ziele angielskie. Całość zalej winem i duś przez kilka minut.
Włóż do garnka obsmażone kawałki królika. Zalej bulionem. Duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez około 90 minut. Po tym czasie wlej do garnka śmietanę, wymieszaj i duś jeszcze przez 15 minut (bez przykrycia).
Królika podawaj z porcją sosu (możesz też nałożyć na talerz kawałki warzyw) i z kluskami ziemniaczanymi.
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 862
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2738
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3184
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 862
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2738
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3184
Składniki
- 1 tuszka z królika
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- 150 ml słodkiej śmietany (36%)
- 1 łyżka smalcu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Poporcjuj tuszkę z królika. Kawałki mięsa natrzyj solą i pieprzem.
Rozgrzej trochę smalcu w garnku z grubym dnem. Wysmaż na nim najtłustsze kawałki królika (tak, by wytopił się tłuszcz). Pozostałe obtocz w mące.
Wyjmij wysmażone porcje królika z garnka i na razie odłóż na bok. Partiami obsmażaj na tłuszczu kawałki mięsa obtoczone w mące i także wyjmuj je z garnka po wysmażeniu.
Pokrój cebulę i zeszklij na tłuszczu, który pozostał w garnku. Obierz marchewki i pietruszkę, pokrój w plastry i dołóż je do garnka z cebulą. Dołóż także zmiażdżone ząbki czosnku, gałązki świeżego rozmarynu, liski laurowe i ziele angielskie. Całość zalej winem i duś przez kilka minut.
Włóż do garnka obsmażone kawałki królika. Zalej bulionem. Duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez około 90 minut. Po tym czasie wlej do garnka śmietanę, wymieszaj i duś jeszcze przez 15 minut (bez przykrycia).
Królika podawaj z porcją sosu (możesz też nałożyć na talerz kawałki warzyw) i z kluskami ziemniaczanymi.

Wasze zdjęcia do przepisu
Danie dla mojego męża, uwielbia.;) Pychotka