Do góry

Dania główne Przepis na:

Krucha pierś z kurczaka

Krucha pierś z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 534

Dodano:

Odsłon: 4092

Smakowite i soczyste mięso na niedzielny obiad z rodziną.

Składniki

  • pierś z kurczaka 500g
  • pieczarki 300g
  • cebula biała
  • cebula czerwona
  • 2 pomidory
  • śliwki suszone
  • Olej
  • olej z dodatkiem chili
  • śmietana 30 %
  • sól pieprz
  • ser 200g
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka myjemy osuszamy.Kroimy na cienkie plastry(mnie wyszło 6 szt).Solimy pieprzy odstawiamy na pół godz.Formę żaroodporną polewamy 2 łyżkami oliwy z chili i 2 łyżkami zwykłej oliwy.Pomidory sparzamy wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę,pieczarki kroimy drobno.Cebule w krążki,Pierś układamy płasko nakładamy cebule pomidory pieczarki i śliwki suszone(ja dałam 8 śliwek),Zapiekamy 20 min w 180st,pózniej zmniejszamy temp na 150 st i zapiekamy jeszcze 30 min

  2. Pod koniec dodajemy 100ml śmietanki 30%.Na sam koniec posypujemy serem startym na tarce.

  3. Moja opcja podania z brokułami i kasza gryczaną+kieliszek czerwonego wytrawnego wina:)
    Smacznego:))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń