Przepis na schab ze śliwką nie musi być trudny i wręcz musi się udać. Prawdziwą sztuką jest takie pieczenie schabu, by po wyjęciu z piekarnika był nadal soczysty i nie stracił swojej sprężystości i aromatów. Poznajcie nasz przepis na schab ze śliwką!
Kruchy i soczysty schab ze śliwką
Składniki
- 1 kg schabu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki musztardy
- 70 g suszonych śliwek
Składniki
- 1 kg schabu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki musztardy
- 70 g suszonych śliwek

Etapy przygotowania
Schab naciąć ostrym nożem, tworząc niewielki otwór. Wysmarować kieszonkę musztardą i za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub noża faszerować schab śliwkami.
W miseczce wymieszać przyprawy: czosnek w proszku, tymianek, majeranek, pieprz, sól oraz olej, powstałą marynatą natrzeć schab i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec mięso przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 50 minut.
Mięso wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na około 10-15 minut przed krojeniem aby soki się rozeszły. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 74

Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 119

Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1401

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 927
Ostatnio komentowane przepisy

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 74

Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 119

Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1401

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 927



Składniki
- 1 kg schabu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki musztardy
- 70 g suszonych śliwek
Schab naciąć ostrym nożem, tworząc niewielki otwór. Wysmarować kieszonkę musztardą i za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub noża faszerować schab śliwkami.
W miseczce wymieszać przyprawy: czosnek w proszku, tymianek, majeranek, pieprz, sól oraz olej, powstałą marynatą natrzeć schab i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec mięso przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 50 minut.
Mięso wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na około 10-15 minut przed krojeniem aby soki się rozeszły. Podawać na ciepło lub na zimno.
Pyszotka:)
Ależ smakowicie ;-)
uwielbiam