Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupiak to wyrób piekarski powstały z ziemniaków wymieszanych z kaszą gryczaną. Obowiązkowo nie mogło też zabraknąć dodatku świeżej mięty, która nadaje całości wyjątkowego aromatu. Choć danie to należy do tych niskobudżetowych, w dawnych czasach czas przyrządzanych przez rolników, to dzisiaj stało się tradycyjnym wypiekiem o niesamowitej historii i co najważniejsze – przepysznym smaku!
wymiary formy: 35x12 cm
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 210
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 218
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1320
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 620
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 210
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 218
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1320
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 620
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu nie odcedzaj, tylko dosyp kaszy gryczanej i wszystko dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków. Odstaw do wystudzenia.
Słoninę pokrój na małe kawałki i przysmaż ją na suchej patelni, do zrumienienia i wytopienia tłuszczu.
Do wystudzonej masy dodaj ser, śmietanę, stopioną słoninę i skwarki, a także przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Formę o wymiarach 35x12 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Jej nadmiar strzepnij. Włóż do środka farsz, dobrze dociskając brzegi.
Krupiaka włóż do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 80 minut. Podawaj na ciepło, po lekkim ostudzeniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem stopionego masła i zsiadłym mlekiem.