Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupiak to wyrób piekarski powstały z ziemniaków wymieszanych z kaszą gryczaną. Obowiązkowo nie mogło też zabraknąć dodatku świeżej mięty, która nadaje całości wyjątkowego aromatu. Choć danie to należy do tych niskobudżetowych, w dawnych czasach czas przyrządzanych przez rolników, to dzisiaj stało się tradycyjnym wypiekiem o niesamowitej historii i co najważniejsze – przepysznym smaku!
wymiary formy: 35x12 cm
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31000
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3674
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5323
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31000
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3674
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5323
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu nie odcedzaj, tylko dosyp kaszy gryczanej i wszystko dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków. Odstaw do wystudzenia.
Słoninę pokrój na małe kawałki i przysmaż ją na suchej patelni, do zrumienienia i wytopienia tłuszczu.
Do wystudzonej masy dodaj ser, śmietanę, stopioną słoninę i skwarki, a także przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Formę o wymiarach 35x12 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Jej nadmiar strzepnij. Włóż do środka farsz, dobrze dociskając brzegi.
Krupiaka włóż do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 80 minut. Podawaj na ciepło, po lekkim ostudzeniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem stopionego masła i zsiadłym mlekiem.