Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupiak to wyrób piekarski powstały z ziemniaków wymieszanych z kaszą gryczaną. Obowiązkowo nie mogło też zabraknąć dodatku świeżej mięty, która nadaje całości wyjątkowego aromatu. Choć danie to należy do tych niskobudżetowych, w dawnych czasach czas przyrządzanych przez rolników, to dzisiaj stało się tradycyjnym wypiekiem o niesamowitej historii i co najważniejsze – przepysznym smaku!
wymiary formy: 35x12 cm
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8556
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5892
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8556
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5892
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu nie odcedzaj, tylko dosyp kaszy gryczanej i wszystko dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków. Odstaw do wystudzenia.
Słoninę pokrój na małe kawałki i przysmaż ją na suchej patelni, do zrumienienia i wytopienia tłuszczu.
Do wystudzonej masy dodaj ser, śmietanę, stopioną słoninę i skwarki, a także przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Formę o wymiarach 35x12 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Jej nadmiar strzepnij. Włóż do środka farsz, dobrze dociskając brzegi.
Krupiaka włóż do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 80 minut. Podawaj na ciepło, po lekkim ostudzeniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem stopionego masła i zsiadłym mlekiem.