Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie wegetariańskie. Sezon na kukurydzę w pełni.
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 60
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4447
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 60
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4447
Składniki
Cukinie umyłem, oczyściłem, część pokroiłem na plastry, część w paski. Strąki fasoli umyłem, przełamałem na pół. Kolby kukurydzy oczyściłem z liści i włókien, gotowałem w osolonej wodzie 15 minut. Z pomidorów usunąłem trzpienie, sparzyłem je wrzącą wodą, obrałem ze skorki, pokroiłem w kostkę. Cebulę i czosnek po obraniu pokroiłem w kostkę. Paprykę rozkroiłem, oczyściłem z nasion. Pokroiłem w paski. Kolby kukurydzy osączyłem, pokroiłem na 2-centymetrowe kawałki. Rozgrzałem olej. Mieszając podsmażyłem cebule i czosnek. Dodałem cukinię, fasolkę i paprykę, dusiłem wszystko na średnim ogniu w odkrytym garnku. Kiedy warzywa zmiękły, dodałem pokrojone pomidory, pokrojone na kawałki kolby kukurydzy, koncentrat pomidorowy, doprawiłem solą, pieprzem i oregano. Garnek z warzywami zostawiłem na słabym ogniu jeszcze ok. 30 minut. W razie potrzeby warzywa należy podlać wodą lub sokiem pomidorowym. Podałem z bagietką, można z ryżem.