Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, bezglutenowe, proste i błyskawiczne w przygotowaniu placuszki z żółtej cukinii z dodatkiem mąki kukurydzianej. Bardzo lubię placki z cukinii, ponieważ jest lekkostrawna oraz zawiera mnóstwo witamin tj. A, C, PP, B, K, beta - karoten, a także cenny magnez, potas oraz żelazo. W połączeniu z mąką kukurydzianą i jajkami to świetny sposób na lekki, ale pożywny posiłek. Placuszki mają pięknie żółty kolor, są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego.
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 329
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 329
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię odstawiamy na chwilę, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.
Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce (lub bardzo drobno pokrojoną) cebulę. Następnie dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, szczypiorek, koperek i łyżkę śmietany. Powstałą masę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. * Placuszki smażyłam na tytanowej patelni, dzięki czemu do smażenia wykorzystałam tylko 3 łyżki oleju. Jeśli placuszki zamierzamy smażyć tradycyjnie, to po usmażeniu należy ułożyć je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placuszki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim lub ulubionym sosem.