Do góry

Dania główne Przepis na:

Kukurydziane placuszki z cukinii

Kukurydziane placuszki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 1033 Ocena: 28799

Dodano:

Odsłon: 2000

Pyszne, bezglutenowe, proste i błyskawiczne w przygotowaniu placuszki z żółtej cukinii z dodatkiem mąki kukurydzianej. Bardzo lubię placki z cukinii, ponieważ jest lekkostrawna oraz zawiera mnóstwo witamin tj. A, C, PP, B, K, beta - karoten, a także cenny magnez, potas oraz żelazo. W połączeniu z mąką kukurydzianą i jajkami to świetny sposób na lekki, ale pożywny posiłek. Placuszki mają pięknie żółty kolor, są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego.

Składniki

  • 1 średnia żółta cukinia
  • 1 cebula biała
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka śmietany (lub jogurtu)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kukurydziane placuszki z cukinii

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię odstawiamy na chwilę, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.

  2. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce (lub bardzo drobno pokrojoną) cebulę. Następnie dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, szczypiorek, koperek i łyżkę śmietany. Powstałą masę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

  3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    * Placuszki smażyłam na tytanowej patelni, dzięki czemu do smażenia wykorzystałam tylko 3 łyżki oleju. Jeśli placuszki zamierzamy smażyć tradycyjnie, to po usmażeniu należy ułożyć je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Placuszki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim lub ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń