Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kulebiaczki z kaszanką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 162
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 162
Składniki
Przesiej mąkę, dodaj sól, posiekane masło, śmietanę i jajko, szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw do lodówki na około 30 minut. Cebulę pokrój w piórka. Kaszankę natnij wzdłuż, wyjmij środek. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, dodaj do niej kaszankę, smaż 10 minut.
Odłóż kawałek ciasta wielkości gałki lodów. Pozostałe ciasto i farsz podziel na pół. Uformuj prostokąt i rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Farsz ułóż na całej długości ciasta. Złóż je na pół i sklej boki i końcówki, przyciskając obie części. Tak samo zrób z drugim kulebiakiem.
Odłożone ciasto rozwałkuj, wytnij wzory do dekoracji, przyklej do wierzchu. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30 minut, posyp sezamem pod koniec pieczenia.
CZAS: około 1,5 godz.Źródło: Dobry Tydzień