Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulebiak to obowiązkowe danie na każdym polskim wigilijnym stole. Warto je jednak zrobić nie tylko w okresie świątecznym. To pyszne ciasto drożdżowe z miękkim i aromatycznym farszem z grzybów i kapusty kiszonej.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19989
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7025
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244537
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19989
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7025
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244537
Składniki
Przygotuj ciasto. Z podanej ilości mleka odlej połowę. Jeśli jest zimne, podgrzej je do temperatury ok. 37 st. Celsjusza. Wsyp do mleka cukier i dodaj pokruszone drożdże. Wszystko razem wymieszaj i zostaw na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. W dużej misce umieść wszystkie składniki na ciasto i nieco wyrośnięty już zaczyn drożdżowy. Wyrób je ręką lub za pomocą robota kuchennego na jednolitą masę. Ciasto pozostaw w misce przykrytej ściereczką, w ciepłym miejscu, na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Przygotuj nadzienie. Suszone grzyby namocz w szklance gorącej wody, najlepiej już dzień wcześniej. Następnie grzyby wraz z wodą po moczeniu postaw na małym ogniu i gotuj przez ok. 10 minut. Odsącz kiszoną kapustę i spróbuj jej poziom kwaskowatości. Jeśli jest dla ciebie zbyt kwaśna, przelej ją krótko pod bieżącą wodą i ponownie odciśnij. Do gotujących się grzybów dodaj poszatkowaną kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj całość przez ok. 30 minut, do miękkości składników. Z nadzienia wyjmij ziele angielskie i liść laurowy. Odcedź farsz z nadmiaru wody. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją, razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, na oleju na dużej patelni. Dodaj pozostałe składniki nadzienia i smaż całość przez 5-10 minut, by resztki wody odparowały. Dopraw farsz solą i pieprzem.
Złóż kulebiaka. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Placek powinien być mniej więcej kwadratowy o boku mającym ok. 20 cm, by zmieścił się do keksówki lub formy na chleb. Rozłóż równomiernie farsz na placku, pozostawiając wolne brzegi na ok. 1-2 cm. Zwiń ciasto w roladę, a jej końce podwiń, by farsz nie wyciekł w trakcie pieczenia. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej kulebiaka. Posmaruj wierz ciasta roztrzepanym białkiem. Posyp kminkiem lub dowolną, ulubioną posypką (makiem, cebulą, czarnuszką). Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Piecz kulebiaka przez 45 minut. Podawaj na zimno lub ciepło.