Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta, wiem...już po świętach. Ale za rok będą kolejne. Więc gdzieś tam linka sobie zapiszcie. A może nawet zróbcie, bo to fajny dodatek do barszczu czerwonego. Przepis jest na dwie sztuki, więc jak chcecie jeden, to wiecie co zrobić ;) Nie przerażajcie się opisem przygotowania. To tak tylko strasznie wygląda. Od siebie dodałem kilka spacji, żeby przepis wyglądał na mega świąteczny wyczyn :P Arek Gie
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 785
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 785
Składniki
Grzyby zalewamy wrzątkiem (200 ml), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę płuczemy, odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do grzybów. Zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem przez pół godziny, nie zapominając by od czasu do czasu przemieszać. Pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy nadmiar płynu (do zera). Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy majeranek i kminek. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 100 ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, wlewamy rozczyn i resztę mleka. Wbijamy jajka, wsypujemy sól, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Następnie wlewamy olej i wyrabiamy ciasto do momentu kiedy się z nim połączy, a ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na około 30 cm i umieszczamy farsz, pamiętając by zostawić 2 cm luzu na łączenie. Zawijamy, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Kulebiaki zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając 2 cm luzu na wyrośnięcie (ma ściśle nie przylegać do ciasta). Układamy na dużej blaszce, odstawiamy na 15-20 min. Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C