Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisy na kulebiak z mięsem i kapustą kiszoną są elementem tradycji sięgającej stuleci, choć… jego zachwycający smak pozostaje niezmieniony. W miękkimi i puszystym cieście drożdżowym skrywa się kapusta kiszona i aromatyczny boczek. Choć wegetariański kulebiak kojarzony jest ze stołem wigilijnym, ten z dodatkiem mięsa można przygotowywać przez cały rok. Kulebiak doskonale smakuje na ciepło, ale też na zimno, a szklanka czerwonego, czystego barszczyku podkreśli jego smak.
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2867
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 217
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 49
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2867
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 217
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 49
Składniki
Pracę zacznij od wykonania farszu. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Wędzony boczek także pokrój w drobną kostkę. Podsmaż cebulkę i boczek na rozgrzanym tłuszczu, aby stały się rumiane i pachnące. Jeśli kapusta, której używasz, nie ma marchewki – obierz ją i zetrzyj na tarce jarzynowej. Kapustę pokrój na mniejsze kawałki. W garnku umieść kapustę, dodaj marchewkę, podsmażoną cebulkę z boczkiem oraz liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, majeranek i kminek. Zalej całość ok. 350 ml wody, przykryj pokrywą i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Pomieszaj od czasu do czasu, aby kapusta się nie przypaliła, a w razie potrzeby dosyp odrobinę cukru i odstaw gotowy farsz do przestygnięcia.
Przejdź do wykonania ciasta. Z podanej wagi mąki na ciasto odejmij 3 łyżki, dodaj pokruszone, świeże drożdże lub wsyp suche, dorzuć łyżeczkę cukru i wlej kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszaj lub rozetrzyj łyżką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Gotowy zaczyn przelej do dużej miski, dolej resztę ciepłego mleka, dodaj mąkę, 2 żółtka jaj, 1 łyżeczkę soli oraz rozpuszczone i przestudzone masło lub olej. Na początku wymieszaj składniki łyżką, a później zacznij je zagniatać – możesz ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie gładkie (choć trochę klejące), posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj w kształt prostokąta na długość foremki do pieczenia (najlepsza byłaby keksówka – 35 × 11 cm). Wyłóż farsz (w temperaturze pokojowej) na całą powierzchnię ciasta (zostaw marginesy na ok. 2 cm). Zwiń ciasto w roladę i przełóż kulebiak do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Możesz też posypać kminkiem lub czarnuszką. Odstaw foremkę w ciepłe miejsce na około 20 minut. Wyrośnięte ciasto włóż do pieca nagrzanego do 175°C i piecz ok. 40 minut. Gotowy kulebiak wyjmij z piekarnika, pozwól ostygnąć i wyjmij z formy. Podawaj na ciepło lub na zimno.