Do góry

Dania główne Przepis na:

Kulebiak z rybą

Kulebiak z rybą

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4058

Dodano:

Odsłon: 2116

Rybka na poduszeczce z kapusty z pieczarkami w cieście francuskim:)

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 płat filetu z dorsza (można zastąpić filetem z mintaja)
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • 50 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • białko jaja do posmarowania wierzchu ciasta
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgranym oleju, następnie dodajemy pieczarki. Delikatnie solimy i podsmażamy przez około 15-20 minut, na koniec doprawiamy pieprzem. W tym samym czasie gotujemy kapustę do miękkości. Miękką kapustę odcedzamy i siekamy na drobno nożem. Dodajemy usmażone pieczarki, doprawiamy odrobiną pieprzu i mieszamy. Zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie płuczemy rybę i osuszamy papierowym ręcznikiem.

  2. Rozwijamy ciasto francuskie. Nacinamy po obu bokach paski o szerokości około 4 cm, natomiast środek pozostawiamy wolny na ułożenie farszu. Na środku rozkładamy kapustę z pieczarkami, na kapuście układamy rybę, którą odrobinę przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę obsypujemy natką pietruszki.

  3. Ciasto zawijamy w tzw. mumię, przekładając na przemian nacięte paski. Górę smarujemy białkiem jaja. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika (termoobieg). Pieczemy około 30 minut.
    Po tym czasie kulebiak gotowy do spożycia. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń