Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na danie nie tylko dla dzieci, ale dla wszystkich entuzjastów grysiku i obiadów na słodko. Jest to danie z kuchni śląskiej, bardzo proste do wykonania i z nieskomplikowanych składników, serdecznie polecam :-) Proporcje dla 3 osób.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2390
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3557
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4375
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74553
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2390
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3557
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4375
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74553
Składniki
Twaróg rozdrabniamy widelcem w miseczce, dodajemy żółtka (z białek ubijemy pianę), cukier i kaszę mannę, mieszamy łyżką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę (z odrobiną soli oczywiście) i dodajemy do naszej masy twarogowej. Mieszamy delikatnie, aż się wszystko połączy. Jeżeli masa okaże się być za luźna, wtedy podsypujemy delikatnie mąką - ok. 2 łyżki mąki ryżowej, która najlepiej nadaje się do tego dania. Masa twarogowa nie może być zbyt luźna i zbyt wilgotna. Następnie do miseczki nasypujemy trochę mąki ryżowej, oprószamy też mąką talerz i łyżeczką wykrawamy porcję ciasta, którą kulamy w dłoniach wcześniej oprószonych mąką ryżową. Kuleczkę obtaczamy w mące i kładziemy na talerzu. Gotujemy w osolonym wrzątku (półtorej łyżeczki soli) kilka minut od wypłynięcia. Polewamy roztopionym, lekko zbrązowionym masłem i posypujemy cukrem. Najlepiej smakują na ciepło, gdy przestygną - stają się twarde, dlatego lepiej nie zwlekać z jedzeniem tylko "wcinać" tuż po ugotowaniu - serdecznie polecam :-)