Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11831
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11831
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Pieczarki trzemy na tarce, podsmażamy na masełku. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser również ścieramy na tarce. Mięso z kurczaka mielimy przez maszynkę, doprawiamy solą i pieprzem. Szykujemy bułkę tartą oraz rozbełtane jajo.
Formujemy kulki. Przed tą czynnością moczę dłonie w wodzie, pomaga w lepszym formowaniu, czynność powtarzam za każdą kulką ;-) Z mięsa robimy placek na dłoni, nakładamy ser oraz pieczarki, utworzoną kulę obtaczamy w bułce tartej, odstawiamy.
Przygotowane kulki moczymy w jajku i wkładamy na wcześniej rozgrzany olej. Smażymy na głębokim tłuszczu! Ja podgrzewałam olej w małym garnku z podwójnym dnem, zapobiegło to zużyciu zbyt wielkiej ilości oleju a mogłam zmieścić aż 4 kulki. Smażymy dosyć krótko do uzyskania złotego koloru. Smacznego!