Dania główne Przepis na:
Kulki rybno - ziemniaczane

Składniki
- filety z ryby, 3/4 kg
- średnia cebula, 1 szt.
- ziemniaki, 5-6 szt.
- śmietanka, 1/3 szkl.
- jajko, 1 szt.
- mąka, 3 łyżki
- sól, 1/2 łyżeczki
- olej do głębokiego smażenia
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Filet (u mnie dorsz) zalac szklanką wody, dodac pokrojoną w cwiartki cebulę, pieprz i sól, ugotowac do miękkości. Rybę wyjąc z wywaru i rozgnieśc widelcem. Ziemniaki obrac, ugotowac i przecisnąc przez praskę. Do puree dodac śmietankę, jajko, rybę i wyrobic masę. Formowac kulki i obtaczac w mące. Usmażyc na rumiano na głębokim oleju. Odsączyc z tłuszczu. Podawac na gorąco z surówkami.
-
P.s. Przepis pochodzi z książki Orientalne przysmaki Biruta Markuza (rozdział Hawaje)
Komentarze do przepisu (2)

wiola1100 24 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawy przepis i fajnie wyglądają te kuleczki0 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 23 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajny przepis,ale uważaj bo są tacy co zaraz skomentują że przepis jest z książki -pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz