Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kulki ryżowe z krewetkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Cebulkę, seler, por i paprykę drobno posiekaj. Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż warzywa z krewetkami. Dodaj ryż, podsmaż i zalej 0,5 l wody. Przykryj wszystko pokrywką i duś przez ok. 20 minut.
Zdejmij pokrywkę, wymieszaj wszystko i poczekaj, aż wystygnie. Następnie dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub bułkę tartą) i dopraw mielonym szafranem, pieprzem, solą i posiekaną drobno bazylią.
Z mieszanki ryżowej uformuj kulki o średnicy 3-4 cm. Wkładaj je do wrzątku i gotuj przez 4-6 minut. Odcedź. Cebulkę oczyść i pokrój na drobno. Podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj tłuczone pomidory, cukier, wino, sól i gotuj przez ok. 30 minut.
Pod koniec dodaj posiekaną bazylię. Polej sosem ryżowe kulki i podawaj.Źródło: TV14