Do góry

Dania główne Przepis na:

kura z pieczarkami wiosennymi

kura z pieczarkami wiosennymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1461

Dodano:

Odsłon: 238

pałeczki kurczaka,wcześniej marynowane, z dodatkiem pieczarek faszerowanych mozzarellą i zieloną pietruszką,smakują wyśmienicie i przy okazji rozgrzewają zimne,majówkowe dni ;-)

Składniki

  • udka kurczaka 6 szt.
  • duże pieczarki 10 sztuk
  • mozzarella
  • zielona pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka suszona
  • Pieprz cayenne
  • curry
  • tymianek suszony
  • sól młynek
  • mix pieprzów młynek
  • miód
  • balsamico klasyczne
  • czosnek młynek
  • chilli młynek
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kura z pieczarkami wiosennymi

Przygotowanie

  1. udka kurczaka myjemy,osuszamy,przecinamy na części pałka-reszta uda-
    przekładamy do dużego szklanego naczynia ,zalewamy oliwą z oliwek,dodajemy słodką paprykę,pieprz cayenne,curry,miód,paré łyżek balsamico,tymianek i resztę przypraw-wszystko mieszamy i nacieramy kurczaka,odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub dwie

  2. pieczarki oczyszczamy,odcinamy nóżki,drążymy kapelusze i faszerujemy drobniutko pokrojoną mozzarellą,dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i posiekaną pietruszkę,doprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia

  3. kurczaka wyjmujemy z marynaty,przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 60 min w temp.180 stopni
    pierwsze pół godziny,40 min pod przykryciem podlewając kurę sokami z pieczenia i następnie 30,20 min bez przykrycia,tak aby uzyskać efekt chrupiącej skórki

    serwujemy razem z pieczarkami i podsypujemy pietruszką

  4. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń