Do góry

Dania główne Przepis na:

kurak z faszerowanymi pieczarkami i bulgurem

kurak z faszerowanymi pieczarkami i bulgurem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1433

Dodano:

Odsłon: 12880

kurak panierowany jest dodatkowo w parmezanie,całość to bardzo smaczna kombinacja smakowa podana z rukolą i mixem 2-ch kasz z zieloną soczewicą

Składniki

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • mąka parę łyżek
  • jajka 3 szt.
  • parmezan
  • pieczarki duże 10 szt.
  • rukola
  • mix w torebkach bulgur,pęczak i zielona soczewica
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek
  • Masło
  • cheddar
  • ser Mimolette
  • pieprz młynek
  • sól młynek
  • czosnek młynek
  • chilli młynek
  • zielona pietruszka
  • koperek
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
kurak z faszerowanymi pieczarkami i bulgurem

Przygotowanie

  1. piersi kurczakowe oczyszczamy,osuszamy,delikatnie rozbijamy,smarujemy z obu stron oliwą z oliwek,miękkim masłem,oprószamy pieprzem,czosnkiem,chilli i odstawiamy na ok 30,40 min
    solimy przed samym smażeniem przed obtoczeniem w parmezanie

  2. roztrzepujemy 2 jajka,dodajemy pieprz,sól i starte 3 rodzaje serów: parmezan,cheddar i mimolette
    mieszamy wszystko do lepkiej,zwartej konsystencji i taką mieszanką faszerujemy wcześniej oczyszczone i wydrążone kapelusze naszych dużych pieczarek
    i zapiekamy ok 20 minut w piekarniku w 180 st.

  3. w tym samym czasie gotujemy mix bulgur,pęczak i zielona soczewica w osolonej wodzie

  4. filety z kurczaka panierujemy w jajku,mące i startym parmezanie
    smażymy na złoty kolor z dwóch stron

  5. podajemy wszystko razem,udekorowane rukolą i posypane zieloną pietruszką i koperkiem

  6. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń