Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak a la pizza to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Jeśli jesteś fanem pizzy to musisz koniecznie przygotować kurczaka w tym wykonaniu. Polecam serdecznie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 993
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1421
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 993
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1421
Składniki
Filet z kurczaka kroję w plastry a następnie delikatnie rozbijam. Mięso nie może być zbyt mocno rozbite. Każdy kawałek mięsa przyprawiam z dwóch stron a następnie smaruję dowolnym sosem. Może być ketchup, sos czosnkowy lub jakiś inny. Ja użyłam sos cebulowy. W garnku umieszczam 60 g masła i podsmażam pokrojoną drobno cebulę oraz kilka pieczarek pokrojonych w plastry. W międzyczasie przyprawiam sól oraz pieprz. Podsmażone pieczarki układam na filecie z kurczaka a następnie dodaję pozostałe składniki. U mnie kukurydza i papryka. Każdy kawałek mięsa posypuję serem żółtym startem na tarce o grubych oczkach. Na ser układam plastry salami ale może być również szynka. Na koniec jeszcze delikatnie posypuję serem żółtym. Piekarnik nagrzewam na 220 stopni i mięso układam w naczyniu żaroodpornym. Przykrywam folią aluminiową by podczas pieczenia ser żółty zbyt szybko się nie przypiekł. Całość piekę do miękkości mięsa około 40 minut. 10 minut przed końcem można ściągnąć folię aluminiową i dopiec jeszcze bez folii.Takie danie podaje np. z ziemniakami i z ulubionym surówką.Jest naprawdę przepyszne. Mięsko wychodzi mięciutkie i soczyste. Polecam serdecznie.