Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak Alfredo to wilgotne i soczyste mięso w kremowym sosie z masła i sera parmezan, scalony delikatną i słodką śmietanką. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu jak przystało na potrawę kuchni włoskiej, ale w smaku jest prawdziwą ucztą kulinarną! Sprawdzi się nie tylko na niedziele i święta, ale także na codzienną obiadokolację – przygotowanie tego kurczaka nie zajmie ci dłużej niż 20 minut.
Pasta kanapkowa z tofu jest śmiesznie prosta w przygotowaniu, a w smaku nie u...
Odsłon: 1043
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 391
Pasta kanapkowa z tofu jest śmiesznie prosta w przygotowaniu, a w smaku nie u...
Odsłon: 1043
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 391
Składniki
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z dodatkiem połowy łyżeczki soli. Połowę szklanki wody z gotowania makaronu odlej i odłóż na bok.
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Dopraw go solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż mięso przez 5-7 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Po odwróceniu kurczaka, dodaj łyżkę masła.
Zdejmij mięso i pokrój je w plastry o grubości 1 cm. Przykryj je folią aluminiową, by pozostało ciepłe.
Na tej samej patelni rozpuść pozostałe masło. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go przez 30-60 sekund.
Dodaj śmietanę, parmezan, gałkę muszkatołową. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodawaj po łyżce wody z gotowania makaronu.
Do sosu dodaj makaron i wymieszaj, by dobrze pokrył się sosem. Przełóż go do miski lub włóż do głębokich talerzy i połóż na nim plasterki kurczaka.
Kurczaka Alfredo posyp tartym parmezanem i siekaną natką pietruszki.