Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak jest wyśmienity, ziemniaczki przypieczone, ale mnie najbardziej smakuje ta cebulka przypalona o lekko słodkawym smaku. Pycha.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Ziemniaki dokładnie płuczemy (kroimy na połówki jak są duże tak jak u mnie) zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy przez pięć minut od momentu wrzenia, a następnie je odcedzamy.
Kurczaka obieramy ze skóry i robimy po dwa nacięcia z każdej strony pałki.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miski wrzucamy ketchup, cukier, musztardę, ocet, rozgnieciony czosnek i oliwę.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do tego sosu kurczaka i dokładnie smarujemy każdą cześć mięsa.
Ugotowane ziemniaki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki polewamy oliwa i obsypujemy igiełkami rozmarynu.
Na ziemniakach układamy kurczaka oblanego sosem.
Na wszystkim układamy plasterki cebuli i jeżeli mamy jeszcze sos to skrapiamy nim cebulę.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego 225'C i pieczemy wszystko jakieś 60 minut.
Zjadamy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!