Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Ciacciatore z dynią piżmową Jamiego Oliviera

Przepis dnia 2016-02-23
Kurczak Ciacciatore z dynią piżmową Jamiego Oliviera

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 27987

"Jedzenie ma być nie tylko zdrowe, ale też po prostu pyszne" - tak brzmi podpis pod tym daniem w książce Jamie'go Oliviera. Muszę powiedzieć, że to jednogarnkowe danie już samym widokiem przyprawia o ślinotok. Składa się głównie z warzyw z dodatkiem udek z kurczaka, które najpierw się podsmaża, a później zapieka w piekarniku. Pyyychotka!

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plasterki pancetty (wędzonego boczku)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • pół dyni piżmowej (600 g)
  • 100 g brązowych pieczarek
  • 4 udka z kurczaka
  • 250 ml dobrego czerwonego wina
  • 2 puszki pomidorów (po 400 g)
  • 8 czarnych oliwek
  • 200 g pełnoziarnistego chleba
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki , pora przycinamy, myjemy i kroimy w plasterki, obieramy czosnek i również kroimy w plasterki. Stawiamy duży żaroodporny garnek na średnim ogniu. Kroimy pancettę na cienkie paski oraz drobno siekamy listki rozmarynu. Wlewamy do garnka jedną łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy pancettę, posiekany rozmaryn i liście laurowe.Mieszamy regularnie przez 2 minuty, poczym dodajemy czosnek, a po nim cebulę i pora. Podsmażamy 10 minut, regularnie mieszając.

  2. W międzyczasie kroimy dynię piżową na kawałki wielkości kęsa (nie obieramy jej ze skórki), odrzucamy nasiona. Grzyby płuczemy, odrywamy nóżki od kapeluszy i wrzucamy razem z dynią do garnka.

  3. Zdejmujemy skórę z udek, a same udka wrzucamy do garnka. Wlewamy wino i czekamy aż nieco się zdedukuje, poczym dodajemy pomidory. Napełniamy puste puszki do połowy wodą i wlewamy do garnka, całość mieszamy. Dodajemy oliwki. Doprowadzamy do lekkiego wrzenia i przekładamy do piekarnika. Pieczemy całość ok. 1 godziny, aż sos zgęstnieje, mięso zacznie odpadać od kości, a dynia będzie miękka.

  4. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z chlebem, który idealnie nadaje się do wycierania smacznego sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń