Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2983
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 129
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2983
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 129
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Tuszkę kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie natrzyj z zewnątrz i od środka solą, pieprzem, curry i olejem. Włóż do brytfanny, podlej bulionem drobiowym. Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 190 st.
Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Młode cebulki oczyść, posiekaj.
Rodzynki przebierz, opłucz. Wsyp do naczynia z podpieczonym kurczakiem. Dodaj kawałki jabłek oraz cebulkę. Całość podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz w tej samej temperaturze jeszcze 35 minut.
Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut, a następnie podziel na porcje. Powstały podczas pieczenia sos z kawałkami jabłek, cebulą oraz rodzynkami przełóż do rondla. Zalej śmietaną, krótko razem ogrzewaj.
Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej upieczone mięso. Podawaj, np. z ziemniakami.
czas ok. 90 min; porcja – 350 kcal, cena 2,70 złŹródło: Świat kobiety