Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam dziś na pysznego kurczaka curry. Danie to charakteryzuje się intensywnym smakiem, który pochodzi głównie z mieszanki przypraw, często zawiera także mleko kokosowe, które nadaje mu delikatnej konsystencji i łagodzi jego pikantność. Kurczak curry, to potrawa która, zdobyła serca smakoszy na całym świecie swoim bogatym smakiem i intensywnymi aromatami. A co najlepsze, jest ona łatwa do przygotowania w domowym zaciszu!
deska do krojenia, miska, nóż
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19828
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 478
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242734
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19828
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 478
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242734
Składniki
Umytego i oczyszczonego kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą curry, mięso obtaczamy z każdej strony, po czym odstawiamy na pół godziny.
Obraną cebulę kroimy w piórka. Czerwoną paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski. Opłukany szczypiorek z dymki drobno siekamy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem krótko szklimy cebulę i paprykę, często mieszamy, do warzyw dodajemy mięso i podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir, wszystko razem łączymy, po czym wlewamy mleko kokosowe i całość razem łączymy. Wszystko gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie a warzywa nie będą rozgotowane. Danie doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i czarnym pieprzem, pod koniec gotowania dodajemy posiekany szczypiorek, wszystko razem łączymy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane danie podajemy z ugotowanym ryżem.