Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste i szybkie, ale pyszne oraz bardzo aromatyczne danie. Połączenie kurczaka, kaszy jaglanej oraz warzyw to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4232
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6521
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4232
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6521
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę curry, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę (można na dłużej).
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującego się bulionu z dodatkiem łyżeczki masła oraz około 0,5 łyżeczki curry (1 część kaszy gotujemy w 2 częściach bulionu). Kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Por kroimy w półkrążki, marchewkę w cienkie plasterki, a paprykę i cukinię w drobne paski. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na chwilę na talerzyk.
Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na niej por. Po chwili dodajemy łyżkę oliwy oraz pokrojoną marchewkę i smażymy około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy tymianek, paprykę oraz cukinię i smażymy przez chwilę, aż warzywa będą al dente. Zawartość patelni doprawiamy do smaku odrobiną soli.
Do warzyw dodajemy kawałki kurczaka, ugotowaną w bulionie kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotowe! :)