Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste i szybkie, ale pyszne oraz bardzo aromatyczne danie. Połączenie kurczaka, kaszy jaglanej oraz warzyw to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4203
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 394
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 841
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3706
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 763
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4203
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 394
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 841
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3706
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 763
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę curry, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę (można na dłużej).
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującego się bulionu z dodatkiem łyżeczki masła oraz około 0,5 łyżeczki curry (1 część kaszy gotujemy w 2 częściach bulionu). Kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Por kroimy w półkrążki, marchewkę w cienkie plasterki, a paprykę i cukinię w drobne paski. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na chwilę na talerzyk.
Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na niej por. Po chwili dodajemy łyżkę oliwy oraz pokrojoną marchewkę i smażymy około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy tymianek, paprykę oraz cukinię i smażymy przez chwilę, aż warzywa będą al dente. Zawartość patelni doprawiamy do smaku odrobiną soli.
Do warzyw dodajemy kawałki kurczaka, ugotowaną w bulionie kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotowe! :)