Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste i szybkie, ale pyszne oraz bardzo aromatyczne danie. Połączenie kurczaka, kaszy jaglanej oraz warzyw to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1368
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4249
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1368
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4249
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę curry, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę (można na dłużej).
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującego się bulionu z dodatkiem łyżeczki masła oraz około 0,5 łyżeczki curry (1 część kaszy gotujemy w 2 częściach bulionu). Kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Por kroimy w półkrążki, marchewkę w cienkie plasterki, a paprykę i cukinię w drobne paski. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na chwilę na talerzyk.
Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na niej por. Po chwili dodajemy łyżkę oliwy oraz pokrojoną marchewkę i smażymy około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy tymianek, paprykę oraz cukinię i smażymy przez chwilę, aż warzywa będą al dente. Zawartość patelni doprawiamy do smaku odrobiną soli.
Do warzyw dodajemy kawałki kurczaka, ugotowaną w bulionie kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotowe! :)