Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak curry z mlekiem kokosowym to danie pełne aromatu, wyjątkowo kremowe i subtelnie pikantne w smaku. Jest to jedno z dań kuchni indyjskiej, które idealnie odnajdzie się zarówno na obiad jak i kolację. Kurczak curry wychodzi wyjątkowo soczysty i miękki, o orientalnym smaku, a dodatek warzyw dodaje chrupkości i świeżości potrawie.
większa patelnia lub wok, miska, deska do krojenia, nóż
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 694
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 694
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Składniki
Pierś z kurczaka pokrój w większą kostkę. Do miski przerzuć kawałki kurczaka. Dodaj 2 łyżki oleju, 5 g curry, sól i pieprz. Odstaw kurczaka na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Pokrój warzywa. Paprykę oraz marchewkę pokrój w kostkę. Cebulę w drobniejszą kosteczkę, a czosnek w płatki. Jeśli masz świeży imbir, to zetrzyj mały kawałek na tarce, aby wyszło około pół łyżeczki. Możesz również użyć zamiast świeżego imbiru, pół łyżeczki sypanego.
Przygotuj większą patelnię lub wok i rozgrzej na niej olej lub oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę do zeszklenia się, a następnie dodaj marchewkę i paprykę. Smaż warzywa przez około 15 minut na średnim ogniu. Odstaw warzywa na talerz.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojonego kurczaka. Smaż kurczaka na średnim ogniu przez około 5 minut, aż mięso się zarumieni. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.
Podsmażone wcześniej warzywa dodaj na patelnię z kurczakiem. Wlej bulion, mleczko kokosowe oraz dodaj pastę curry. Gotuj, aż do lekkiego odparowania sosu, przez około 10 minut. Mieszaj co jakiś czas sos. Jeśli sos będzie za rzadki, dodaj łyżkę mąki. Dopraw solą, pieprzem oraz opcjonalnie chili lub płatkami chili. Na końcu dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Danie podawaj z ryżem jaśminowym lub basmati. Poszatkuj świeżą kolendrę i udekoruj nią danie.